Džemal Berberović o kultu reprezentacije: "Ne smije biti ravna linija. Mi smo ginuli za taj dres"

2
A. Vatreš
Džemal Berberović o kultu reprezentacije: "Ne smije biti ravna linija. Mi smo ginuli za taj dres"
Foto: EPA - EFE / Džemal Berberović

Navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine pamte ga kao nekog ko je uvijek izgarao na terenu i davao se stopostotno za državni dres.

Govorimo o Džemalu Berberoviću (43), koji je za Zmajeve u periodu od 2003. do 2010. upisao 33 nastupa. Pritom je jedan od onih koji je imao priliku igrati s novim selektorom Sergejem Barbarezom i svim njegovim saradnicima - Emirom Spahićem, Zlatan Bajramovićem, Sašom Papcem, Ninoslavom Milenkovićem, Mirkom Hrgovićem i Kenanom Hasagićem.

Bolje sutra

Pred nastavak Lige nacija i mečeve s Njemačkom (11. oktobar) i Mađarskom (14. oktobar), Berberović je govorio za portal Radiosarajevo.ba, te odmah izrazio zadovoljstvo zbog povratka legendi u državni tim.

Sedam dana poslije: Pogledajte kako izgledaju najpogođenija područja u BiH nakon poplava

Sedam dana poslije: Pogledajte kako izgledaju najpogođenija područja u BiH nakon poplava

"S obzirom na to da sam sa svima njima dijelo svlačionicu i igrao dugo vremena, mislim da je ovo jedan dobitak za naš fudbal. Njihovim povratkom možemo gledati u bolje sutra. Konačno neko ko osjeća ovaj grb, ovu reprezentaciju, ovaj narod... To je jedan veliki plus", rekao je Berberović za Radiosarajevo.ba.

Istakao je kako je Savez napravio pravu stvar što im je dao mandat na četiri godine.

Liga nacija | Zmajevi na rasprodatom Bilinom Polju dočekuju Njemačku

Liga nacija | Zmajevi na rasprodatom Bilinom Polju dočekuju Njemačku

"Za sve u životu treba proces. Treba pustiti ove ljude da rade svoj posao. Mislim da su na pravom putu. Vrijeme će pokazati da li je to bilo to, ali znam karakter svakog od njih i ne sumnjam da će napraviti neki rezultat. Sljedeće kvalifikacije su se žrtvovale i treba. Tako rade sve velike reprezentacije".

Naglasio je i koliko je važan kult reprezentacije.

Sergej Barbarez

"Stručni štab i direktor polako upoznaju igrače s tim nabojem i kako treba da se odnose prema reprezentaciji, ali nije sve ni do njih. Igrači kada dođu u reprezentaciju trebaju da znaju gdje su došli i za šta se bore. Kao što smo i mi prije. Ginulo se i igralo srcem za taj dres i grb.  Ne može kad dođete u reprezentaciju biti ravna linija. To govorim za igrače. Ja sam živio za to i jedva sam čekao da dođem na okupljanje. Iako sam bio standardni reprezentativac, kada bih vidio svoje ime na spisku, to bi mi davalo još veći motiv za rad i sve ostalo.

Reprezentacija stvara novi kult. Svi ti novi igrači imaju se na koga ugledati. Tu mislim na Edina Džeku, koji je jedno veliko ime i sama njegova pojava na terenu stvara veliku opasnost i strah protivniku".

Reprezentacija BiH

Iako više nemamo kvalitet kao ranije, Berberović smatra kako se to može nadomjestiti borbom i već pomenutim odnosom prema državnom dresu.

"Mislim da smo mi tek sad svjesni koliko su bili dobri ti igrači naše generacije unazad 10, 15 i više godina, kako smo igrali i koga smo sve pobjeđivali... Ipak, nismo mi neka velika država. Nemamo veliki izbor igrača. Kad se vratim unazad i prisjetim, igrali smo nekako srcem, dušom i plus smo imali taj kvalitet.

/ Anketa

Koliko će nogometni Zmajevi osvojiti bodova u naredna dva susreta Lige nacija?
Rezultati

Ovi sadašnji igrači treba da slijede taj primjer. Podrška navijača je tu i oni samo treba da im vrate na terenu. Kako vidim, postoji već taj naboj. Trebaju tako da nastave i da se u ovim narednim utakmicama pokažu u što boljem svjetlu. Idemo lagano korak po korak i ne sumnjam da će to sve doći na svoje".

Europski iskorak

Dotakao se Berberović i Sarajeva, kluba u kojem je ponikao i završio karijeru. Raduje ga što se poslije nekog vremena bordo tim nalazi u samom vrhu.

"Sarajevo je na dobrom putu. Imaju dobrog trenera i dosta kvalitetnih igrača. To opet treba opravdati na terenu. Ne smiju se olako gubiti bodovi. Imaju sve uslove što se tiče rada, finansija... Mislim da Sarajevo ove godine treba da napravi jedan veći iskorak".

Smatra da kao igrač Sarajeva morate imati najveće moguće ciljeve.

FK Sarajevo igra odličnu sezonu

"Kada pričamo o Sarajevu, ja to odmah poredim s titulama. Po meni je to tako. U meni je usađen taj pobjednički DNK i mislim da tako svaki igrač Sarajeva treba da razmišlja. Kada ste u Sarajevu, ne smije se igrati toplo-hladno. Imate samo jedan cilj, to je pobjeda.

Nadam se da ćemo naredne godine i mi konačno zaigrati u jednoj od grupnih faza europskih takmičenja. Mislim da je vrijeme, da imamo sve uslove za to", dodao je Berberović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije