Džeko i društvo kroz baraž NSBiH mogu donijeti bogatstvo od 20 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Džeko i društvo kroz baraž NSBiH mogu donijeti bogatstvo od 20 miliona KM
Foto: EPA-EFE / Edin Džeko

Nakon što je definitivno poznato da će Bosna i Hercegovina zauzeti svoje mjesto u baražu u borbi da se plasira na Euru 2020, Zmajevima su se počeli tražiti idealni protivnici za prolaz među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

Ono što je u ovom trenutku najzanimljivije, polako se sužava krug mogućih kandidata protiv kojih će Bosna i Hercegovina na domaćem terenu u polufinalu tražiti prolaz za finale.

Selektor Prosinečki se ne vraća u Sarajevo: BiH saznala protivnika u baražu?

Bosna i Hercegovina je uspjela nadigrati Lihtenštajn sa 3:0 u Vaduzu, u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo. No, pred Zmajevima su tek pravi izazovi, jer ćemo u martu, nadamo se, imati dvije nove prilike za plasman na Euro.

Prema trenutnoj situaciji iz Europske nogometne federacije (UEFA) i plasmana u Ligi nacija – Irska ili Sjevernom Irska bit će protivnici pulenima selektora Roberta Prosinečkog, ako kojim slučajem popularni Žuti ostane na klupi naše selekcije. Bliži smo duelu sa Sjevernom Irskom, nego sa Irskom.

Osim sportskih motiva da dobiju oba meča u play-offu, Zmajevi će imati i veliki finansijski motiv.

Ranije je portal Radiosarajevo.ba pisao, borba za Euro je prilika da se ostvari i veliki finansijski kolač nastupom na Europskom prvenstvu.

No, nije zgoreg ponoviti - plasman na Euro 2020 donosi 18.5 miliona KM našem Savezu.

UEFA je tako odredila da svaka pobjeda u grupi Savezu donosi tri miliona maraka, a svaki remi million i po KM.

Prolazak u osminu finala donosi četiri miliona, plasman u četvrtfinale šest i po miliona, polufnale 10 miliona, finalista 14 miliona, a pobjednik će zaraditi 20 miliona maraka. 

Pobjeda Zmajeva za kraj kvalifikacija: BiH ostao baraž kao nada za Euro

Nogometna repezentacija Bosne i Hercegovine je pobjedama otvorila (Armenija 2:1) i zatvorila kvalifikacije, ali se nije uspjela ostvariti direktni plasman na Europsko prvestvo 2020. Zmajevi su večeras u Vaduzu nadigrali Lihtenštajn sa 3:0, ali ni to, nakon blijedih ostalih susreta u gostima (sve smo ih izgubili, op.

Naravno, nećemo govoriti da bi Nogometni savez BiH blagajnu napunio i prilivom novca od raznih sponzora

U baražu Bosna i Hercegovina će, najvjerovatnije, igrati 26. marta protiv Sjeverne Irske, a drugi polufinalni par činit će Slovačka, Vels/Mađarska ili Irska.

Pobjednici će 31. marta igrati za plasman na Euro 2020, a domaćin tog susreta bit će poznat žrijebom u petak, 22. novembra.

Na našem portalu Radio Sarajevo Sport možete i glasati koga biste voljeli vidjeti kao protivnika Zmajeva u baražu za Euro 2020:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije