Dva scenarija Lige prvaka i EL: Sarajevo na korak od sna, Željo čeka lijepe vijesti

A. S.
Dva scenarija Lige prvaka i EL: Sarajevo na korak od sna, Željo čeka lijepe vijesti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo i Željezničar i ove će sezone igrati u Europi

Europska kuća nogometa (UEFA) konačno je odlučila kako će privesti kraju ovu sezonu u Ligi prvaka.

Kako Bild prenosi, a istovremeno španski i britanski mediji, igrat će se Finale Four u Lisabonu.

Ono što ljubitelje nogometa u Bosni i Hercegovini posebno zanima je naredna sezona Lige prvaka i Europske lige, gdje će nađu državu predstavljati ukupno četiri ekipe - FK Sarajevo u Ligi prvaka, te FK Željezničar, HŠK Zrinjski i FK Borac u Europskoj ligi. 

Ono što je za navijače Sarajeva najvažnije - UEFA je odbila mogućnost skraćivanja kvalifikacija za Ligu prvaka usljed pandemije koronavirusa. Pojedini britanski mediji su početkom maja pisali da se najjače europsko takmićenje igra u novom formatu - da se odigra samo jedan krug kvalifikacija, u kojem ne bi bilo timova iz Bosna i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije...

Međutim, UEFA sada tvrdi da to nije slučaj.

„UEFA nikada nije razmišljala o lišavanju nacionalnih prvaka prilike da izbore plasman u grupnu fazu Lige prvaka kroz kvalifikacije. UEFA želi da razjasni da trenutno samo pratimo razvoj situacije i svaki potencijalni utjecaj na format kvalifikacionih rundi za narednu sezonu. Do danas, nijedna konkretna opcija nije razvijena za format kvalifikacija za evropska takmičenja naredne sezone“, tvrde iz Europska kuća nogometa.

Prema informacijama iz Nyona, u UEFA-i trenutno razmišljaju od dva scenarija.

Prvi scenarij je takav da se igra samo jedan meč, s tim da nositelj bude domaćin.

Drugi scenarij je da se kvalifikacije igraju na regionalnoj bazi kako bi se manje putovalo.

To znači da bi klubovi iz Bosne i Hercegovine igrali protiv rivala s Balkana. U ovom slučaju nije poznato da li bi se u okviru jednog pretkola igrala dva meča ili samo jedan.

U obje varijante u najboljoj poziciji je Zrinjski, koji će skoro sigurno biti nositelj u Europskoj ligi. Željezničar i Borac imaju male šanse da se izbore da budu nositelji, ali ako bi se igrao regionalni turnir na Balkanu, to ne bi bilo  neka otežavajuća okolnost po naše timove.

Šampion Sarajevo ima sjajnu priliku da bude nositelj. Nadu timu s Koševa podgrijava vijest iz Sjeverne Makedonije, gdje je zbog drugog vala koronavirusa prekinuto prvenstvo i definitivno se neće igrati. 

Ako Makedonce u Ligi prvaka bude predstavljao Vardar, Sarajevo ne bi bilo nositelj. U slučaju da Nogometni savez Sjeverne Makedonije donese odluku da prvak bude Sileks, s obzirom na to da vardar ima problema sa finansijama i u pitanju im je europska licenca, onda bi puleni Vinka Marinovića sigurno bili nositelji, što Bordo timu otvara mogućnost da se domogne bolje pozicije u što dužem boravku na europskoj sceni. 

Odluka će biti poznata krajem ove ili početkom naredne sedmice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije