Druženje s velikanima sporta u Sarajevu opravdalo očekivanja

F. Z.
Druženje s velikanima sporta u Sarajevu opravdalo očekivanja
Četverostruki europski prvak i najbolji igrač Europe isto toliko puta, klupski i reprezentativni prvak Europe, vicešampion svijeta, svjetski prvak, prvak Europe i svijeta... Legende, zvijezde, najbolji među najboljima.

Toliko trofejnih trenera, igrača, stručnjaka na jednom mjestu bilo je teško zamisliti. Toliko priča, onih vrhunskih, od najboljih među najboljim u samo tri dana, na jednom mjestu u jednom ugodnom i opuštenom, pravom sportskom druženju. Da se to desi pobrinuli su se još jednom Simposar i Sabahudin Topalbećirević.

Ovogodišnji Simposar ponudio nam je priče nekih od najboljih svjetskih sportaša svih vremena. Dragan Džajić, Razija Mujanović, Bogdan Tanjević, Ivica Osim, Ivica Tucak, Zlatan Nalić, Refik Šabanadžović, Vahidin i Husref Musemić, Refik Muftić... Teško je nabrojati sve one s kojima smo imali priliku porazgovarati, sjediti u opuštenoj atmosferi, slušati, upijati, naučiti.

Simposar je počeo premijerom filma o Draganu Džajiću, jednom od najboljih jugoslavenskih fudbalera svih vremena. Priča je to o čovjeku koji je bio jedno od najboljih lijevih krila svijeta svih vremena. Džajić je jedan od pet igrača koji je proglašen "Zvezdinom Zvezdom", a njegove majstorije s loptom i danas prepričavaju stariji ljubitelji "bubamare". U punoj sali kina Meeting Point družili su se neki od najboljih sportaša s ovih prostora, a sam Džajić je priznao da je tokom premijere filma bilo teško kontrolisati emocije.

Već narednog dana nastavljeno je druženje na Simposaru. Okrugli stol na kojem je tema bila "Govor mržnje u sportu" otvorio je u Bosni i Hercegovini jednu jako važnu i zanimljivu temu. Bilo je to prvi put da se razgovara na ovu temu u našoj državi, a sigurno da neće biti posljednji.

Druge noći Simposara nam se predstavila i psiholog Ana Mirković s temom "Sportisti u vrtlogu digitalnog nasilja". Izuzetno zanimljivo predavanje Ane Mirković bilo je samo uvod u razgovor sa šampionima. Razija Mujanović i Bogdan Tanjević podijelili su svoja bogata iskustva sa svim prisutnim, a razgovor su pored Topalbećirevića vodili i velikani sportskog novinarstva iz Hrvatske Zdravko Reić i Mario Zorko.

Posljednjeg dana Simposara mogli smo vidjeti i bogatu turističku ponudu Kantona Sarajevo, ali i Svetog Martina na Muri. Ovaj sportski kompleks u Hrvatskoj mjesto je gdje se već godinama sprema fudbalska reprezentacija Hrvatske i nudi odličnu priliku za sve sportske kolektive da se u miru spreme za najteže izazove koji ih očekuju tokom sezone.

Simposar je završen razgovorom Zdravka Reića i Luigija Rive koji je promovisao knjigu "Posljednji penal Faruka Hadžibegića". Riva je proveo dvije i po godine u opkoljenom Sarajevu za vrijeme ratnih dejstava devedesetih godina i napisao je četiri knjige političke strukture vezane za raspad Jugoslavije.

Posebno priznanje uručeno je i šampionskoj generaciji Fudbalskog kluba Sarajevo, koja je u Bosni i Hercegovinu prva donijela jednu titulu prvaka Jugoslavije. Nagrada pod imenom Uspjeh za sva vremena je uručena najboljem strijelcu Sarajeva iz te sezone Vahidinu Musemiću.

Priznanje za najboljeg sportistu u protekloj godini uručeno je najboljem teniseru Bosne i Hercegovine Damiru Džumhuru, dok je za najboljeg mladog sportistu proglašen Džanan Musa. Zdravko Reić, velikan sportskog novinarstva iz Splita je dobio nagradu za životno djelo.

Simposar je dakle i ove godine u potpunosti opravdao očekivanja. Na jednom mjestu okupili su se neki od najboljih sportista iz regiona svih vremena i s njima ste se mogli družiti i razgovarati u jednoj opuštenoj atmosferi. Već sada možemo reći da jedva čekamo Simposar 2018. i druženje s nekim drugim velikanima sporta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije