Drama u Prijedoru: Rudar izbacio Borca poslije osam serija jedanaesteraca

2
Radiosarajevo.ba
Drama u Prijedoru: Rudar izbacio Borca poslije osam serija jedanaesteraca
Foto: PrtScr / Rudar Prijedor vs Borac

Fudbaleri Rudara iz Prijedora savladali su poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca Borac sa ukupnih 7:6. U regularnom toku je bilo 1:1. Tragičar je Aleksandar Subić koji je u osmoj seriji pogodio stativu i time Rudar poslao u četvrtfinale.

Prva takmičarska utakmica u bh. fudbalskoj 2023. godini nije donijela neki visok ritam utakmice. Negdje, to je bilo i za očekivanje s obzirom na to da je Borac tek priveo kraju pripreme i ovo mu je praktično neka vrsta generalne probe za nastavak Premijer lige BiH, dok Rudar ima još dvije sedmice do nastavka Prve lige Republike Srpske i još uvijek nisu u optimalnoj formi. Uz sve to, težak teren u Prijedoru, nije dozvoljavao previše kombinatorike, pa su šanse dolazile uglavnom poslije ubacivanja, piše Sport1.

Rudar prvi dolazi do pogotka u 13. minuti. Aleksandar Demonjić je dobio loptu na nekih 25 metara od gola i preciznim udarcem po zemlji savladao nemoćnog Ćetkovića.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Pokušavao je Borac nakon toga da uspostavi kontrolu utakmice, Alen Jurilj nakon centaršuta Ninkovića šutira pored gola, a neprecizan je i Nedeljko Piščević. U 43. minuti ipak izjednačenje. Nikola Ninković je još jednom ubacio, a Nedeljko Piščević visoko skače i pogađa gornji lijevi ugao Sekulićevog gola za slavlje gostiju.

Nikola Ninković je u 44. minuti odlično šutirao iz slobodnog udarca, Sekulić još ljepše odbranio i izbacio loptu u korner. Mogao je Lazić do odlaska na odmor i da potpuno preokrene rezultat, ali nakon tog kornera šutira van okvira gola.

U nastavku susreta Borac izvršava pritisak na gol Rudara, no bez konkretne akcije. Umalo iz pritiska Borca da ispadne i novo vodstvo Prijedorčana, ali poslije greške Ćetkovića od svega samo korner.

Kako je odmicalo vrijeme tako je i nervorza rasla, a Rudar na dvadesetak minuta do kraja ostaje bez dvojice igrača. Prvo Dragan Kesić isključuje Marija Sajaka pokazavši mu drugi žuti karton zbog faula nad Blagaićem, a par trenutaka kasnije isključen je i Demonjić iz istog razloga. Startovao je neoprezno na Predragovića.

U 80. minuti nova gužva na terenu. Filip Mikić je u duelu udario Ninkovića, a internacionalac iz Srbije je izgubio živce i uhvatio za vrat mladog fudbalera Prijedorčana. Epilog svega, po žuti karton.

Joel da Silva Paulo je promiješao odbranu Borca u finišu utakmice, ali nije uspio i da uputi pravi šut ka golu Ćetkovića, a onda je i Pekija u gužvi u kaznenom prostoru, odbrana Borca uspjeva da se odbrani. Na drugoj strani, Jovo Lukić na ulasku u 90.-u minutu proba, slabo pored gola. Četvrta od šest minuta sudijske nadoknade donosi još jedan pokušaj Borca. Nedeljko Piščević je još jednom zahvatio loptu glavom tik toliko da proba uhvatiti nespremnog Sekulića, ali golman Borca izbija loptu u korner.

Nakon kornera, Ninković odigrava na vrh šesnaesterca po zemlji za Jakova Blagaića, no šut zimske akvizicije Borca odlazi pored gola. U šestoj minuti nadoknade jedna od ljepših akcija Borca, ali Kristijan Sekulić fenomenalno brani udarac Jakova Blagaića i izrasta u pravog junaka Rudara u regularnom toku utakmice. Bila je to i posljednja šansa, otišlo se u jedanaesterce koji su odlučivali o pobjedniku prvog meča osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine.

Penal seriju je otvorio Mile Kovačević koji šalje Ćetkovića u jednu stranu, loptu u drugu za vodstvo. Jovo Lukić je za Borac bio prvi izvođač jedanaesterca, a slovenački golman na golu Rudara sjajno brani i ostavlja Rudara u prednosti nakon prve serije. Joel da Silva Paulo je šutirao za Rudar u drugoj seriji i katastrofalno je to uradio, poskočio prije izvođenja i jako loše šutirao, pa Ćetković brani sa lakoćom njegov udarac. Nedeljko Piščević je uzeo loptu i izjednačio na 1:1. Filip Mikić je za Rudar optvorio treću seriju, a Ćetković čita njegovu namjeru i odlično brani udarac za stavljanje Borca u prednost. Enver Kulašin je uzeo loptu, Sekulić je pogodio stranu, malo i dirao loptu, ali ona ide u mrežu za vodstvo Borca nakon tri penal serije. Joan Cervos je bio siguran u četvrtoj seriji, a Fedor Predragović šutira visoko preko gola, pa nakon četvrte serije rezultat ostaje 2:2. Kapiten Nemanja Pekija je ostao za petu seriju Rudaru i pogađa u "90" fenomenalno za novo vodstvo Rudara i stavlja pritisak na Nikolu Ninkovića da mora pogoditi. Borčeva desetka je ipak hladnokrvna, po zemlji šutira uz samu stativu za 4:4.

Seriju "penal za penal" otvara Dimitrije Jovanović jako lijepim penalom za 5:4, a isto čini i Jakov Blagaić. Pročitao je Ćetković namjeru Momka Kojića u sedmoj seriji, ali lopta ide u mrežu, da bi na drugoj strani i Darko Lazić bio siguran za 6.6.

U osmoj seriji Nemanja Marić šutira, Ćetković je gotovo odbranio taj udarac, ali je on bio jako snažan, pa se lopta vraća preko gol linije za 7:6, a kapiten Aleksandar Subić pogađa stativu i Rudar ide u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije