Doktor iz regije otkrio mogući uzrok Eriksenovog pada

0
Radiosarajevo.ba
Doktor iz regije otkrio mogući uzrok Eriksenovog pada
Foto: EPA-EFE / Dramatični prizori na utakmici

Tek će se vidjeti šta se tačno dogodilo nogometašu danske nogometne reprezentacije, Christianu Eriksenu, ali takve tragične scene na sportskim terenima sve su češće.

"Sport postaje sve opasniji jer se od sportaša i to ne samo profesionalnih, traže napori koji prelazi granice izdržljivosti ljudskog tijela.  Zato, nažalost, nisu rijetke ni iznenade srčane smrti mladih sportaša", rekao je iskusni kardiolog i specijalist hitne medicine, prof.dr. Hrvoje Pintarić, voditelj radne skupine za rad i sport Hrvatskog kardiološkog društva za Jutarnji list.

Srećom, Eriksenovo zdravstveno stanje nakon liječničke intervencija bilo je stabilno u čemu je, drži prof.dr. Pintarić, pomogla brza intervencija i oživljenje na terenu.

Dodaje da je moguće da je Eriksen u posljednje vrijeme imao neke druge zdravstvene probleme koji su utjecali na srčani mišić.

Ali, svi sportaši nisu te sreće da i uz brzu liječničku intervenciju prežive - nerijetko je ishod tragičan.

Nerijetko je uzrok nagle srčane smrti upravo urođena srčana greška poput hipertrofijske kardiomiopatije (zadebljali srčani mišić), aritmogena displazija desne klijetke, poremećaj srčanog ritma potencijalno opasan za život ili rana ateroskleroza koronarnih arterija te upala srčanog mišić.

Za sportaša koji ima neki od tih problema on može biti potencijalno poguban za život.

"Sportaši trebaju prolaziti vrlo rigorozne preglede kojima će se već kod uzimanja anamneze vidjeti ima li u obitelji srčanih problema ili iznenadnih srčanih smrti. Uz to nužni su pregledi od EKG-a do ultrazvuka a što je vrlo važno sve te nalaze trebaju pregledati stručnjaci koji ih znaju 'čitati' odnosno kardiolozi specijalizirani za sport. Samo tako može se u većoj mjeri prevenirati moguća tragedija", objasnio je Pintarić.

Međunarodni sindikat profesionalnih nogometaša (FIFPro) upozorio je da se dobrobit igrača ne uzima u obzir prilikom sastavljanja kalendara natjecanja, nekoliko sati nakon što se danski reprezentativac Christian Eriksen srušio tokom susreta protiv Finske, piše Jutarnji list.

Još nije jasno zbog čega se Eriksena srušio, ali, u jednom trenutku se vidjelo kako ga liječnici oživljavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije