Danska: Reprezentacija protiv koje BiH ima pozitivan bilans

Radiosarajevo.ba
Danska: Reprezentacija protiv koje BiH ima pozitivan bilans
/ Velika pobjeda 1997. godine: BiH - Danska 3:0 (UEFA)
U petak ujutro fudbalska reprezentacija BiH u Japanu igra protiv Danske na Kirin kupu.

Bit će to peti susret ove dvije reprezetacije, a zanimljivo da Zmajevi imaju pozitivan bilans – dvije pobjede, po jedan remi i poraz. Podsjetimo se dosadašnjih susreta BiH i Danske.

Danska – BiH 2:0 (8. juni 1997.)

Neočekivano dobar otpor pružili su puleni Fuada Muzurovića na punom Parken stadionu u utakmici kvalifikacija za SP 1998, iako su vrlo rano ostali bez povrijeđenog stuba odbrane Muhameda Konjića.

Naš tim bio je u najmanju ruku ravnopravan protivnik, a napadači, prije svih Baljić, promašili su nekoliko odličnih šansi. Tek u 67. minutu Marc Rieper  načeo je mrežu Dedića, da bi u posljednjim trenucima Miklo Mornar postavio konačan rezultat.

BiH: Dedić, Šabić (Musić), B. Beširević, Konjić (Ramčić), Katana, Hibić, Glavaš, Halilović, Baljić, Bolić, Kodro (Mujčin). Selektor: Muzurović.   

BiH – Danska 3:0 (20. august 1997.)

Druga zvanična utakmica reprezentacije BiH u našoj zemlji. Na krcato Koševo Danci su stigli kao favorit prve kvalifikacione grupe za Mundijal u Francuskoj, a proveli su se kao bosi po trnju.

Schmeichela je najprije lucidnim potezom savladao Edin Mujčin (9), a potom i dva puta Elvir Bolić s bijele tačke (25, 35). Uz dvojicu strijelaca najzapaženiji u našem timu bili su golman Mirsad Dedić i centarfor Meho Kodro.

BiH: Dedić, Šabić (Repuh), B. Beširevic B, Konjić, Ramčić, Hibić, Mujčin (Demirović), Salihamidžić, Baljić, Bolić (Beganović), Kodro. Selektor: Muzurović.   

Danska – BiH 0:2 (2. april 2003.)

Jedna od najvećih pobjeda u historiji bh. fudbala u kvalifikacijama za Euro 2004. Već prežaljena selekcija Blaža Sliškovića stigla je u Kopenhagen nekoliko dana nakon što su Danci "isprašili" Rumuniju u gostima (5:2).

Međutim, na terenu Parken stadiona postojala je samo jedna reprezentacija – BiH. Maestralnu igru pružio je kapiten Sergej Barbarez koji je u 23. minutu prvi savladao Sørensena, da bi šest minuta kasnije konačnih 0:2, nakon sjajne akcije, postavio Baljić.

BiH: Hasagić, Berberović, Musić, Konjić, Bajramović, Hibić, Bešlija (Mulina), Biščević, Barbarez, Hrgović (Grujić), Baljić (Blatnjak). Selektor: Slišković.

BiH – Danska 1:1 (11. oktobar 2003.)

Nijedna utakmica bh. reprezentacije nije očekivano s takvim nestrpljenjem, nijedna nije okončana s takvim razočarenjem. Trebalo je pobijediti pulene Mortena Olsena i BiH bi osvojila prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi 2 i prvi put u historiji izborila plasman u završnicu velikog takmičenja.

Koševo, puno kao šibica, zanijemilo je u 12. minuti kada je Martin Jørgensen savladao Hasagića i doveo goste u vodstvo. U finišu prvog poluvremena tribine su proključale: Bolić je glavom izjednačio rezultat.

Nažalost, to je bilo sve što je naša reprezentacija uradila. Danci su uspjeli sačuvati remi i plasman na Euro u Portugal, a nama je ostao žal zbog velike propuštene prilike.

BiH: Hasagić, Spahić (Baljić), Musić, Konjić (Hrgović), Bajramović (Biščević), Hibić, Bolić, Grujić, Barbarez, Salihamidžić, Bešlija. Selektor: Slišković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije