Danas okupljanje Zmajeva, Prosinečki nikad nije bio u težoj situaciji

Radiosarajevo.ba
Danas okupljanje Zmajeva, Prosinečki nikad nije bio u težoj situaciji
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Robert Prosinečki

Nogometna reprezentacija BiH trebala bi se danas okupiti u Zenici i započeti pripreme za utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Finske (12. oktobar) i Grčke (15. oktobar).

Selektor Zmajeva Robert Prosinečki u nikad težoj situaciji od početka vlastitog mandata na klupi našeg nacionalnog tima dočekuje te susrete. Ne samo da u oba meča ima imperativ osvajanja maksimalnih šest bodova kako bi zadržao šanse za direktan plasman na EP, već je ovog puta suočen sa ogromnim kadrovskim problemom.

Naime, na okupljanje neće doći Edin Džeko, kapiten i udarna snaga bh. selekcije, čovjek oko kojeg se sve vrti u našoj reprezentaciji. U jučerašnjoj utakmici protiv Cagliarija napadač Rome slomio je jagodičnu kost i danas će biti podvrgnut operativnom zahvatu. Dijamant je definitivno otpao za mečeve 7. i 8. kola kvalifikacija.

Nove informacije o zdravstvenom stanju Edina Džeke

Tu nije kraj nevoljama Prosinečkog, jer je upitno i zdravstveno stanje Harisa Duljevića te bi medicinski tim reprezentacije trebao donijeti procjenu da li će biti uopšte u stanju nastupati protiv Finaca i(li) Grka, piše Scsport.

U svakom slučaju, očekuje se da selektor BiH uputi naknadni poziv najmanje još jednom fudbaleru, kako bi barem brojčano nadomjestio izostanak Džeke i (eventualno) Duljevića.

Osim pomenute dvojice nogometaša, na spisku Roberta Prosinečkog za naredne dvije utakmice također se nalaze:

Golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Jasmin Burić (Hapoel Haifa)

Odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Al Ahli), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Adnan Kovačević (Korona Kielce) i Zoran Kvržić (Rijeka)

Prosinečki objavio spisak za Finsku i Grčku: Evo koji Zmajevi brane boje BiH

Vezni red: Stjepan Lončar (Rijeka), Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb) i Mato Jajalo (Udinese)

Napad: Riad Bajić (Konyaspor), Armin Hodžić (MOL Fehervar), Izet Hajrović (Dinamo Zagreb) i Edin Višća (Bašakšehir).

Danas bi reprezentativci trebali u Zenici odraditi i prvi trening nakon okupljanja, s početkom u 18 sati, do kada bi se i definitivno trebalo znati s kakvim igračkim kadrom dočekujemo Fince u subotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije