Dan kada je otišao Hase: 37 godina od smrti Asima Ferhatovića, legende FK Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Dan kada je otišao Hase: 37 godina od smrti Asima Ferhatovića, legende FK Sarajevo

Na današnji dan prije 37 godina preminuo je legendardni fudbaler Sarajeva Asim Ferhatović Hase.

Prema stranici Bordovremeplov, Hase nije preminuo 24. januara 1987., niti dan kasnije (25. januara 1987.) kako su godinama svi mediji prenosili informaciju.

Prema opširnom istraživanju ove stranice, došlo se do zaključka da je tačan datum njegove smrti ipak 23. januar 1987. godine.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Pretpostavlja se da je do zabune došlo nakon knjige Stjepana Kljujića o životu najboljeg nogometaša Sarajeva, gdje je navedeno da je Hase preminuo u noći sa 24. na 25. januar.

No, nakon posljednjeg provedenog istraživanja jasno je da je preminuo na današnji dan.

Asim Ferhatović je rođen 24. januara 1933. godine u Sarajevu i odrastao je na Kovačima ispored Vratnika, a fudbalske korake počeo je na Koševu.

Za 16 godina igranja u Sarajevu upisao je 422 nastupa i postigao 198 golova što ga čini najboljim strijelcem kluba svih vremena.

U novembru 1951. godine debitirao je prvi tim Sarajeva u Kup utakmici s Čelikom u Zenici, koja je završena pobjedom Bordo tima 3:0. U maju iduće godine, na gostovanju kod Crvene zvezde odigrao prvu ligašku utakmicu, a prvjenac u dresu Sarajeva upisao 1953. u pobjedi nad Zagrebom 2:1. 

Uskoro Hase postaje najbolji igrač Sarajeva, pa 1961. dobiva poziv za reprezentaciju. Ispostavit će se da je utakmica s Južnom Korejom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu JNA 8. oktobra 1961. godine, njegov jedini nastup u plavom dresu.

Godine 1963. uslijedila je epizoda koja je Asimu Ferhatoviću osigurala status legende. Hase prelazi u Fenerbahce, ali mu se nakon mjesec dana sekretar kluba Budo Vuković požalio da je Sarajevo u nevolji uoči susreta sa Željezničarom. Ferhatović se vratio u Sarajevo, registrirao za matični klub, za nekoliko dana stekao pravo igranja i pomogao da klub s Koševa slavi u gradskom derbiju.

U sezoni 1963. - 1964. bio je najbolji strijelac Prve lige, a godinu kasnije najzaslužniji za vicešampionsku titulu Sarajevu.

U šampionskoj sezoni 1966 - 1967. upisao je osam nastupa, od čega posljednji 16. oktobra 1967. godine, na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao napustiti teren.

Bila je to nedjelja u kojoj je otišao Hase, nedjelja kada je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu.

Po njemu je kasnije stadion Koševo dobio ime Asim Ferhatović Hase.

Punih 37 godina otkako je Sarajevo ostalo bez svog najvećeg sina 🙏

Posted by FK Sarajevo on Tuesday, January 23, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije