Copa America uvela novo pravilo: "Sudije će za to koristiti rozi karton"

0
Radiosarajevo.ba
Copa America uvela novo pravilo: "Sudije će za to koristiti rozi karton"
Foto: X.com / Rozi karton / Ilustracija

Momčadi na Copa Americi sljedećeg mjeseca imat će mogućnost dodatne zamjene u slučaju da neki igrač zadobije potres mozga ili se pojavi sumnja da ima povredu glave, saopćio je CONMEBOL.

Promjena pravila također će se primjenjivati na druge turnire koje organizira ovo tijelo nakon početka Copa Americe, koja se održava u Sjedinjenim Državama od 20. juna do 14. jula.

"Uz pet promjena po momčadi koje dopuštaju propisi, dodat će se potencijalna šesta zbog brige o zdravlju igrača", stoji u saopćenju CONMEBOL-a.

Da li znate šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Da li znate šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

"Ovo je dodatna zamjena u slučaju sumnje na povredu glave ili potres mozga. Da bi se to učinilo, glavni sudija ili četvrti sudija moraju biti obaviješteni i koristit će se rozi karton".

Nekoliko dobrotvornih udruga za povrede glave pozvalo je na korištenje zamjena za potres mozga u fudbalu, a Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) uvrstio ih je u fudbalske zakone u martu, ali ostavlja mogućnost organizatorima pojedinačnih takmičenja da ih provedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije