Cimirot za Radiosarajevo.ba: Nedostaju mi Trebinje i Sarajevo

Faruk Zametica
Cimirot za Radiosarajevo.ba: Nedostaju mi Trebinje i Sarajevo
Gojko Cimirot napustio je 2015. godine Fudbalski klub Sarajevo nakon osvojene titule prvaka Bosne i Hercegovine, a godinu ranije s Bordo timom osvojio je i Kup Bosne i Hercegovine.

Trebinjac je bio pokretač svih akcija ekipe s Koševa i najvažniji igrač Bordo tima. Prepoznali su to i u grčkom Solunu, pa su za Cimirota izdvojili oko 1.3 miliona eura i time ga učinili najskuplje prodanim fudbalerom u historiji Premijer lige Bosne i Hercegovine. Ljubimac navijača Bordo tima ustalio se brzo i u PAOK-u i postao jedan od najvažnijih igrača ekipe iz Soluna. I u Grčkoj je nakon dosta vremena sa svojim klubom došao do jednog trofeja. PAOK je nakon 14 godina osvojio Kup Grčke.

"Bila je zaista vatrena proslava u gradu. Nakon dosta vremena uspjeli smo donijeti jedan trofej u Solun. Prošlo je 14 godina od posljednjeg slavlja. Svi su bili presretni. Od navijača koji su najvažniji, pa sve do nas igrača i zaposlenih u klubu. To je jedno veliko iskustvo i nadam se da će biti još trofeja u budućnosti", istaknuo je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Gojko Cimirot i dodao:

"Mislim da sam kao i svi mladi igrači u PAOK-u napredovao. Radi se na jednom zaista profesionalnom nivou. Mnogo se trenira, radi, mnogo se priča. Analize su sastavni dio treninga i mnogo gledamo protivnike. Sigurno da sam u takvim uvjetima mnogo napredovao u odnosu na prošlu sezonu."

Gojko Cimirot (desno) u duelu s Josipom Iličićem (EPA) - Cimirot za Radiosarajevo.ba o PAOK-u, Sarajevu, Borussiji, odricanjima, Musemiću...

Cimirot je 2014. godine u trećem pretkolu Europske lige sa Sarajevom eliminirao grčki Atromitos. Vjeruje da bi ta generacija Sarajeva bila u vrhu grčke Superlige.

"PAOK, Olympiakos, Panathinaikos i AEK su zaista veliki klubovi, s velikom armijom navijača i odlično posloženi i finansijski i igrački. To su četiri najbolje ekipe u Grčkoj. Mislim da bi ta šampionska generacija Sarajeva bila u vrhu. Borili bi se za petu ili šestu poziciju na tabeli", dodao je Cimirot.

S reprezentacijom Bosne i Hercegovine Cimirot će igrati protiv Grčke u šestom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Veznjak PAOK-a ističe kako Grci mnogo očekuju od duela na Bilinom polju.

"U Grčkoj vlada velika euforija nakon dobrog rezultata protiv Belgije. Svjesni su važnosti ove utakmice. Znaju šta ih očekuje ovdje. Nedostaje im nekoliko standardnih igrača i sigurno da je to veliki hendikep. Mnogo je kada nedostaje jedan vrhunski igrač, a ne više njih. Oni znaju šta ih čeka ovdje. Znaju kako su se ponašali prema nama u Pireju i šta će ih dočekati ovdje. Trebamo dati sve od sebe i ostvariti što bolji rezultat", rekao je Cimirot.

Gojko_Cimirot_1_RSA.jpg - Cimirot za Radiosarajevo.ba o PAOK-u, Sarajevu, Borussiji, odricanjima, Musemiću...

Trebinjac je ostavio veliki trag u Fudbalskom klubu Sarajevo i Bordo tim nosi u srcu. Pored dva osvojena trofeja uvijek će se sjećati navijača Sarajeva, te utakmice protiv Borussije Monchengladbach.

"Naravno da pratim Sarajevo. U slobodno vrijeme pogledam šta ima u medijima, pregledam sažetke utakmica. Ostao sam naravno i u kontaktu s bivšim saigračima. Najviše se čujem s Kovačevićem s kojim sam bio cimer, ali i sa Stojčevom, Bilbijom, Velkoskim...", istaknuo je Cimirot i dodao:

"Iz tog perioda provedenog u Sarajevu nosim zaista lijepe uspomene. Osvojio sam dva trofeja, Kup i titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Veoma su to lijepe uspomene na klub, grad i navijače. Uvijek ću im biti zahvalan što su nas bodrili gdje god smo igrali i znam da će bodriti klub i u budućnosti i biti vjetar u leđa momcima koji danas igraju u Sarajevu. Osim trofeja koje sam osvojio, mislim da će mi u sjećanju uvijek ostati utakmica protiv Borussije Monchengladbach. Kad se samo sjetim koreografije, navijanja, ambijenta, nevjerovatno", dodao je Cimirot.

Gojko_Cimirot_Sarajevo_Borussia_EPA.jpg - Cimirot za Radiosarajevo.ba o PAOK-u, Sarajevu, Borussiji, odricanjima, Musemiću...

Cimirot je bez ikakve sumnje jedan od najvećih profesionalaca koji je igrao Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Alkohol, cigare, nargila, kasni izlasci za njega su uvijek bili strani pojmovi. Mladim igračima poručuje da se moraju odreći poroka koji usporavaju njihov fudbalski razvoj.

"Mislim da mladi fudbaleri moraju shvatiti neke stvari. Ako hoćete da se bavite ozbiljno fudbalom, onda se morate odreći svih štetnih stvari koje vas okružuju. Karijera fudbalera je kratka, a nakon što se ona okonča sve te stvari će doći na red. Morate da budete uporni, radite i trenirate, što se više odričete sve više i više napredujete i dolazite do uspjeha", istaknuo je Cimirot.

Igrama u PAOK-u skrenuo je pažnju na sebe. Bundesliga se spominje kao nova destinacija, ali Cimirot ističe kako sada želi samo da se odmori od naporne sezone.

"Mislim da ima istine u svemu što se piše. Ponuda ima svakako, ali nisam obavio niti jedan konkretan razgovor s ljudima iz kluba, s menadžerom... Želim sada samo da se odmorim od naporne sezone, veliki smo broj utakmica odigrali. Nakon toga vidjet ćemo šta će se desiti", rekao je Cimirot.

Gojko_Cimirot_3_RSA.jpg - Cimirot za Radiosarajevo.ba o PAOK-u, Sarajevu, Borussiji, odricanjima, Musemiću...

Fudbalski uspon Gojka Cimirota nekako se poklopio s dolaskom Mate Jajala u Bordo tim. Trebinjac ističe kako mu je reprezentativni kolega mnogo pomogao u tom peridou.

"Kada jedan tako kvalitetan igrač dođe iz Bundeslige u Sarajevo, onda je to jedno veliko bogatstvo. Mnogo sam naučio od njega, pomogao mi je oko kretnji na terenu. Pokrivanja terena, kontrole lopte. Zaista sam mnogo naučio od Mate i zahvalan sam mu na tome", istaknuo je Cimirot.

Kada su treneri u pitanju, Cimirot je izdvojio dva imena. Trenera u omladinskim kategorijama Leotara i trenersku i igračku legendu Fudbalskog kluba Sarajevo.

"Mislim da sam u mlađim kategorijama u Leotaru najviše naučio od Miodraga Bodiroge. U Sarajevu sam najviše naučio od Husrefa Musemića, koji me prihvatio na najbolji mogući način, podržao me i dao mi je najviše slobode u igri", rekao je Cimirot.

Navijači u Solunu su vatreni, a reprezentativac Bosne i Hercegovine ističe kako im je najvažnije da ostavite srce na terenu.

"Kada dajete sve od sebe na terenu, navijači će vas podržati i kada su lošiji rezultati. Bitno je da dajete posljednji atom snage na terenu. Veliki su fanatici, nevjerovatno je kako vole klub. Stadion je pun na svakoj utakmici", istaknuo je Cimirot.

Ističe kako mu nedostaje Bosna i Hercegovine, posebno rodni grad i Sarajevo, porodica i prijatelji.

"Nedostaju mi Trebinje i Sarajevo. Nedostaje mi porodica i društvo. Kada je hrana u pitanju, nedostaju mi ćevapi, ali nisam ja to ni mogao nešto pretjerano jesti dok sam bio tu, tako da nije ništa strašno", rekao je Cimirot na kraju razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije