Cijeli svijet danas čeka meč Dortmund - Bayern: Evo gdje možete gledati i zbog čega

Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet danas čeka meč Dortmund - Bayern: Evo gdje možete gledati i zbog čega
Foto: EPA-EFE / Cijeli svijet danas čeka meč Dortmund - Bayern

Reanimacijom Bundeslige oživio je i fudbal na najvećem nivou. Nakon što su u jednoj od najjačih svjetskih liga odigrana dva kola, na red je došao i prvi veliki derbi u eri korona virusa.

I to ne bilo kakav – danas od 18.30 sati u sklopu 28. kola Bundeslige na Signal Iduna Parku gledat ćemo Der Klassiker, okršaj Borussije Dortmund i Bayerna.

Ni ovaj put na tribinama neće biti navijača. Dakle, čeka nas još jedan susret bez okusa i mirisa, na što se uslijed pandemije pokušavamo naviknuti, piše SCSport.

Ako smo već morali vidjeti na što sliče utakmice bez navijača i standardnih priprema nakon pauze, vrijeme je da vidimo kako izgleda jedan takav derbi.

Na utakmicu poput ove nogometni svijet čeka još od 11. marta, kada je na Anfieldu Atletico Madrid nakon produžetaka senzacionalno izbacio Liverpool iz Lige prvaka, takmičenja koje su prošle godine osvojili Redsi.

Tačnije, Der Klassiker će se igrati 76 dana otkako je Diego Simeone sa svojim ratnicima rastužio Jurgena Kloppa.

U tom periodu sva sportska takmičenja tražila su i još uvijek traže način da normaliziraju stvari. Kad je riječ o najjačim nadmetanjima u svijetu nogometa, Bundesliga je prva uspjela nastaviti s igrama u ovoj sezoni.

Ostala velika takmičenja, uključujući i Ligu prvaka, još nisu ponudila konačno rješenje za nastavak prvenstva, a u međuvremenu je francuska Ligue 1 prekinuta i PSG je proglašen prvakom, čime je i odbranio titulu.

Svaki derbi donosi poseban pritisak, a najveće tenzije su onda kada derbiji odlučuju o tituli, kao u ovom slučaju. Naime, Bayern je prvi, a Dortmund drugi na tabeli i dijele ih samo četiri boda.

Ako Bayern bude slavio, odlazi na sedam bodova razlike, što bi značilo da je prvenstvo praktički riješeno. U slučaju da domaćin odnese tri boda, gledali bismo mrtvu utrku u preostalih šest kola.

No nikako se ne smije zaboraviti ni da RB Leipzig nije predaleko od vrha, pa čak ni Bayer Leverkusen i Borussia M'Gladbach. RB Leipzig ima tri boda manje od Dortmunda, Bayer je na četiri boda manje, a M'Gladbach ima pet bodova manje.

Cijeli svijet danas čeka meč Dortmund - Bayern - undefined

Foto: EPA-EFE: Cijeli svijet danas čeka meč Dortmund - Bayern

Ako Bayern izgubi, a navedene ekipe budu slavile, imat ćemo pet klubova na vrhu Bundeslige u samo šest bodova razlike. Tada bi bilo zanimljivo čekati okršaje Bayera i Bayerna, Bayerna i Borussije M'Gladbach te RB Leipziga i Dortmunda.

Der Klassiker će donijeti i veliki okršaj dvojice izuzetnih napadača. Robert Lewandowski (31) je u Bayernu pokazao da spada među najbolje napadače svijeta, a prema mišljenju mnogih, on to trenutno i jest.

Dortmund će nade polagati u Erlinga Haalanda, 19-godišnjeg Norvežanina koji je najveće nogometno otkriće u ovoj sezoni. Obojica su rođeni golgeteri i kompletni napadači. Bilo da se radi o zračnim duelima, brzom bježanju protivničkoj odbrani ili saradnji sa saigračima, obojica nude ono najbolje.

Lewandowski je ove sezone postigao čak 41 pogodak u 35 nastupa u svim takmičenjima. Ovo mu je peta sezona zaredom u kojoj postiže minimalno 40 golova, a u ovom stoljeću samo su Cristiano Ronaldo i Leo Messi ostvarivali takve brojke.

Haaland ima identičan učinak (41 gol u 35 nastupa), ali njegov je malo slabije cijenjen jer je postigao 20 golova u 16 utakmica austrijskog prvenstva i kupa dok je igrao za RB Salzburg u prvom dijelu sezone. No igrajući za Dortmund i Salzburg, postigao je čak 10 golova u osam nastupa u Ligi prvaka, dok je u njemačkoj Bundesligi u 10 utakmica postigao isto toliko golova.

Osiguran je i direktan TV prijenos velikog njemačkog derbija za gledaoce u regionu, na kanalu Eurosport 2.

Osim Der Klassikera, večeras (20.30 sati) će se odigrati još tri meča 28. kola Bundeslige: Bayer Leverkusen – Wolfsburg, Eintracht – Freiburg i Werder – Borussia Monchengladbach.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije