Chelsea nakon penala savladao Villarreal i osvojio Superkup Evrope

0
Radiosarajevo.ba
Chelsea nakon penala savladao Villarreal i osvojio Superkup Evrope
Foto: EPA-EFE / Chelsea nakon penala savladao Villarreal

Chelsea i Villarreal su večeras u Belfastu odigrali meč Superkupa Evrope, a do ovog prestižnog trofeja na kraju je stigla ekipa TChelseaja nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Bila je to penal drama koja je trajala sedam serija, a u heroja Plavaca promovirao se Kepa kojeg je Tuchel u igru uveo nekoliko minuta pred kraj samo kako bi branio penale. Ta odluka se pokazala ispravnom, Kepa je odbranio dva penala, ali krenimo od početka.

Vodstvo je Plavcima donio Hakim Ziyech, koji je bio strijelac za 1:0 u 27. minuti meča. Tada mu je asistirao Kai Havertz.

Bio je Chelsea bolji u prvom poluvremenu, ali tim Unaia Emeryja je potpuno preuzeo konce igre u svoje ruke u nastavku.

U 52. minuti je Villarreal mogao do poravnanja nakon katastrofalnog ispucavanja Mendyja, ali Gerard Moreno pogađa stativu.

Petnaest minuta poslije nova sjajna šansa za Žutu podmornicu, ali šut rezerviste Estupinana zaustavlja sjajni Mendy. Ipak, Mendy je bio nemoćan u 73. minuti kada Villarreal poravnava na 1:1, piše SC Sport.

Apsolutno zasluženo su stigli do gola, a postigao ga je Gerard Moreno nakon sjajne akcije i asistencije Dije petom.

Chelsea je nakon toga imao nekoliko opasnih napada, ali Villarreal je brzo opet preuzeo inicijativu. Ipak, do isteka regularnih 90 minuta ostalo je 1:1.

U produžecima je prvu šansu imao Chelsea, ali je Pulišić promašio nakon što se fino snašao u kaznenom prostoru “gostiju”. Do kraja produžetaka nije ni bilo prilika pa su uslijedili penali.

U izvođenju jedanaesteraca bolje se snašao i osvojio je pehar Superkupa Evrope.

Prvi je šutirao Havertz, a odbranio je taj šut Asenjo. Potom Gerard Moreno pogađa i dovodi Villarreal u vodstvo.

U drugoj seriji pogađa Azpilicueta, a onda Kepa zaustavlja udarac Mandija i to je 1:1. Naredna serija donosi pogotke Alonsa i Estupinana za 2:2. Mount i Gomez su bili precizni za 3:3, a sigurni su nakon njih bili i Jorginho i Raba.

Šesta serija donosi pogotke Pulišića i Foytha. Odluka pada u sedmoj seriji kada za 6:5 pogađa Rudiger, a onda Kepa zaustavlja slab udarac Albiola.

Tako je Chelsea stigao do novog trofeja.

Superkup Evrope:

Chelsea – Villarreal 1:1 (Ziyech 27′ / G. Moreno 73′) nakon penala 6:5

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije