Četiri poraza: Pogledajte crnu seriju Njemačke u nokaut-fazi protiv Italije

Radiosarajevo.ba
Četiri poraza: Pogledajte crnu seriju Njemačke u nokaut-fazi protiv Italije
/ Gol Rossija u finalu SP 1982. (Foto: DFB)
Večeras se igra najzanimljivija utakmica četvrtfinala Europskog fudbalskog prvenstva između Njemačke i Italije.

Velikani europskog fudbala, nacije koje se mogu pohvaliti osvajanjem po četiri titule svjetskog prvaka, imaju potpuno "neuravnotežen bilans" kada je riječ o međusobnim susretima na velikim takmičenjima.

Statistika je porazna za Nijemce: Na Svjetskim i Europskim prvenstvima nikad nisu pobijedili "azzurre".

Ne samo to, nego su u četiri utakmice u nokaut-fazi uvijek pobjeđivali Italijani, a Nijemci su uspjeli iščupati četiri remija u utakmicama po grupama.

Porazi Njemačke su tim bolniji što su uvijek dolazili u polufinalu i finalu velikih takmičenja.

Polufinale Svjetskog prvenstva 1970: Italija – Njemačka 4:3

Crna serija Nijemaca počela je u najuzbudljivijoj utakmici u historiji Mundijala – u polufinalu Svjetskog prvenstva u Meksiku 1970. godine.

Na Azteka stadionu, pred 102.444 gledalaca, "azzuri" su vodili golom Boninsegne iz 8. minuta da bi izjednačenje Schnellingera u posljednjim sekundama odvelo utakmicu u nevjerovatne produžetke.

Gerd Müller je doveo Njemačku u vodstvo (1:2), preokrenuli su Burgnich i Riva (3:2). Legendarni njemački bombarder je opet izjednačio (3:3), da bi konačnih 4:3 za Italiju postavio Gianni Rivera u 111. minuti.

Finale Svjetskog prvenstva 1982: Italija – Njemačka 3:1

Treću titulu svjetskog prvaka "azzuri" su osvojili 11. jula 1982. na madridskom stadionu Santiago Bernabeu pobijedivši Njemačku 3;1 u finalu Mundijala.

U prvom poluvremenu Cabrini je promašio jedanaesterac, no u nastavku su Rossi, Tardelli i Altobelli probili "panzere". Paul Breitner je samo ublažio poraz Njemačke.

Polufinale Svjetskog prvenstva 2006: Njemačka – Italija 0:2

Čak ni na svom terenu Nijemci nisu uspjeli prekinuti crnu seriju. Štaviše, na dortmundskom Westfalenu su pretrpjeli najbolniji poraz. U posljednja dva minuta produžetaka, dok su svi iščekivali izvođenje jedanaesteraca, pogodili su Grosso i Del Piero.

Polufinale Europskog prvenstva 2012: Italija – Njemačka 2:1

Poprište posljednjeg u nizu bolnih njemačkih poraza od Italije bio je Nacionalni stadion u Varšavi.

Iako su u utakmicu polufinala Europskog prvenstva ušli kao favorit, u prvom poluvremenu je nestašni Mario Balotelli dva puta savladao Manuela Neuera i riješio sve dileme. U sudijskom vremenu Mesut Özil je ublažio poraz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije