Čekanju na Grbavici je došao kraj: 'Više nema stajanja, novi jug postaje java'

2
Radiosarajevo.ba
Čekanju na Grbavici je došao kraj: 'Više nema stajanja, novi jug postaje java'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija za medije FK Željezničar i Ministarstva kulture i sporta KS


Danas je u Plavom salonu Stadiona “Grbavica” održana konferencija za medije na kojoj su se obratili predstavnici FK Željezničar, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

Tema ove konferencije je bila izgradnja nove južne tribine na Stadionu “Grbavica”, projekat na kojem zajednički rade ove tri institucije.

Prvi se javnosti obratio ministar Kenan Magoda, koji je istaknuo važnost “Plavih” za grad Sarajevo.

Teška nesreća na cesti u BiH: Ima povrijeđenih - na ovoj dionici obustavljen saobraćaj

Teška nesreća na cesti u BiH: Ima povrijeđenih - na ovoj dionici obustavljen saobraćaj

FK Željezničar ima veliki značaj za sve građane i jedan je od oslonaca sporta u Sarajevu. Mi smatramo da smo svi mi jedan tim. Prošla sezona je bila teška i siguran sam da je to iza nas. Bilo je teško raditi i razgovarati sa četiri različite uprave. Nadam se da je tome došao kraj, a raduje me atmosfera u aktuelnom Upravnom odboru. Niz sastanaka smo imali i oni su ohrabrujući. Sve što smo obećavali ćemo ispuniti, stojimo uz klub i tako će biti uvijek”, rekao je Magoda.

Riječ je zatim uzeo predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar, Admir Tunović.

"Na početku mandata sam uvidio da ovaj saziv Upravnog odbora mora paralelno raditi na više stvari – prvi tim, omladinski pogon, infrastruktura…. Želim danas obavijestiti javnost da je FK Željezničar završio sve obaveze po pitanju izgradnje juga. Izvedbeni i idejni projekat su gotovi, a 15. augusta predajemo revidirani projekat. Projekat izgradnje juga je historijski, a hvala i ministru i Općini Novo Sarajevo", rekao je Tunović, te dodao:

“Asfaltirali smo prostor iza sjeverne tribine, radimo na biletarnici, a tako šaljemo poruku da mislimo na navijače te da ćemo sve uraditi da opravdamo njihovu podršku. Uvijek su tu, a na nama je odgovnornost da im uzvratimo.”

Javnosti se obratio i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

"Pripala mi je posebna čast da sam tu, u prilici da FK Željezničar uručim rješenje o građenju, tzv. građevinsku dozvolu. Stekli su se svi uslovi i u rekordnom smo roku sve riješili. Još prije godinu smo počeli ovo planirati, a Općina je u rekordnom roku uradila ono što je bilo do nje. Zbog turbulencija u klubu su neke stvari kasnile, ali trenutna Uprava je iznašla način da uplati rentu, koja je zakonska obaveza. Nadam se da su sve problematične stvari iza nas. U prilici smo da izdamo građevinsku dozvolu, sa svom dokumentacijom za izgradnju tribine. Taj 15. august je datum za koji treba očekivati da se krene s nekim aktivnostima", rekao je Tanović.

Na pitanje o detaljima projekta izgradnje južne tribine, Tunović je odgovorio da je krajnji rok za predaju revidiranog izvedbenog projekta 15. august, a da je poziv za tender aktivan. Kazao je da očekuje ove godine uveliko počnu radovi na izgradnji.

Nakon toga je ministar Magoda poručio da više nema stajanja i da novi jug više nije san, nego java.

"Ove godine je najvažnije da se završi tenderska nabavka. Kada se otvore tenderi onda je to zvanično i nema stajanja. Nadam se da neće biti žalbi da bi se do 31.12. 2024. godine potpisalo s izvođačem radova. Znamo kakav je sistem naše države. Međunarodni je tender i nikad ne znamo, ali najvažnije je da više nema povratka. Jug više nije misaona imenica. Jug će biti, samo je pitanje vremena. Jug više nije san, jug je java", poručio je Magoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije