Buenos Aires: Muzej u čast Maradone

AA
Buenos Aires: Muzej u čast Maradone

Diego Armando Maradona za kojeg smatraju da je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, u rodnom gradu Buenos Airesu ima muzej, koji je otvoren njemu u čast.

Poznato je da Maradona u Argentini uživa status ikone i jedna je od najomiljenijih javnih ličnosti. Slavni “mali zeleni“, kako su ga neki zvali, Argentincima je donio naslov svjetskih šampiona 1986. godine u Meksiku.

Koliko je popularan u rodnoj zemlji najbolje ilustrira Muzej D10S, koji je prije dvije godine Maradoni u čast otvoren u Buenos Airesu. Riječ je o kući u kojoj je Maradonina porodica živjela u periodu od 1977. do 1980. godine, kada je Diego bio tinejdžer. U muzeju je prikazano više od 2.000 intimnih i ličnih predmeta koji su pripadali nekadašnjem argentinskom reprezentativcu.

Posjetioci imaju priliku sjediti u trpezariji za stolom koji je Maradona dijelio s porodicom, dok se na spratu nalazi soba u kojoj je sjajni fudbaler provodio slobodno vrijeme.

Maradona se ovih dana ne spominje u lijepom svijetlu zbog njegovog ponašanja na tribinama tokom utakmica njegove Argentine na Svjetskom prvenstvu. Zbog neprikladnog ponašanja je iz Svjetske fudbalske federacije (FIFA) najavljeno da bi mu mogli oduzeti prava koje trenutno uživa u planetarnoj kući fudbala. Naime, Maradona za prisustvo na utakmicama od FIFA-e dobija honorar od 15.000 eura i uživa mnoge druge pogodnosti.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. godine u Buenos Airesu. Profesionalnu karijeru počeo je 1976. godine u Argentinos Juniorsima, a potom je igrao za Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu i Newell's Old Boys. U dresu Argentine odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije