Bivši reprezentativac BiH: Radnim danom skladištar, vikendom fudbaler

J. M.
Bivši reprezentativac BiH: Radnim danom skladištar, vikendom fudbaler
U septembru prošle godine, ozbiljno je promijenjen sadržajni život Muhameda Subašića.

Nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH, trenutno član njemačkog četveroligaša Wacker Burghausena, na poziv klupskog sponzora IPS-a završio je obuku za skladištara.

"Teško je, ali sam to želio i zahvaljujem se klubu na podršci", kaže 29-godišnjak čiji radni dan počinje u šest sati.

"U 6.30 časova idem iz Pfarrkirchena na posao u Burghausen ili u stručnu školu u Traunstein, a kući se vraćam obično oko 22 sata, kad završim trening", govori 30-godišnji amaterski fudbaler.

Subašića je život naučio na borbu. Rođen 1988. godine u Ključu, tokom rata u BiH izbjegao je s porodicom u Njemačku i počeo trenirati u nižerazrednom Rielasingen-Arlenu. 

Poslije rata se vratio u svoju domovinu, gdje je prošao kroz omladinske selekcije Omladinca, Gornje Sanice i Podgrmeča. 

"U dobi od 16 godina izgubio sam oca i onda se morao brinuti za majku i sestru", prisjeća se teških dana.

S 19 godina zaigrao je u Premijer ligi BiH za Laktaše, izborio dres U-21 reprezentacije BiH za koju je nastupio 10 puta.

Prelaskom u sarajevski Olimpik izborio je dres A-reprezentacije BiH za koju je debitirao 17. novembra 2010. u prijateljskoj utakmici protiv Slovačke (3:2). Za reprezentaciju BiH odigrao je tri utakmice, postigao jedan – u susretu s Poljskom (2:2) u decembru 2010.

Dobrim igrama privukao je interes klubova iz zapadne Europe, iako kaže da ga je djelomično zaustavio visok odštetni zahtjev Olimpika. Umjesto pod ugovorom, dres njemačkog drugoligaša Dynamo Dresdena obukao je kao posuđen igrač i tamo proveo dvije sezone (2011-2013).

Iz Dresdena odlazi u redove belgijskog prvoligaša Oud-Heverlee Löwena odakle se ubrzo vraća u Olimpik.

Sredinom ove decenije skoro je okačio kopačke o kiln, osam mjeseci bio bez kluba, prije nego se 2016. vratio u Njemačku, sada u amaterski Wacker Burghausen. Sa suprugom i sinom živi u Burghausenu, zadovoljan je i kaže da će ispuniti ugovor koji mu istječe za 2,5 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije