Bivši fudbaler Real Madrida preminuo od posljedica saobraćajne nesreće

0
Radiosarajevo.ba
Bivši fudbaler Real Madrida preminuo od posljedica saobraćajne nesreće
Foto: Twitter/Pablo / Freddy Rincon

Freddy Rincon (55), legendarni kolumbijski fudbaler, umro je od posljedica saobraćajne nesreće dva dana nakon sudara u rodnoj Valle De Cauci, potvrdila je bolnica u koju je dovezen nakon udesa.

Rincon, veznjak koji je pokrivao više pozicija i sjajno zabijao, igrao je od 1988. do 2004. za južnoameričke i europske velikane: Santa Fe, Americu Cali, Palmeiras, Napoli, Real, Corinthians, Santons i Cruzeiro. Osvojio je dva kolumbijska naslova s Americom, jedan brazilski s Palmeirasom, dok je s Corinthiansom osvojio dvije brazilske titule te prvo klupsko SP 2000.

Za Kolumbijsku reprezentaciju odigrao je 84 utakmice i postigao 17 golova, među kojima se ističe "najvažniji gol u historiji kolumbijskog fudbala", kako u njegovoj zemlji zovu krasni i historijski zgoditak protiv Njemačke na SP-u 1990.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Rincon je tada u sudijskoj nadoknadi zadnje utakmice grupne faze zabio kroz noge Bodu Illgneru, golmanu reprezentacije koja će osvojiti taj SP, i tako Kolumbiji prvi put u historiji donio nokaut-fazu na Svjetskom prvenstvu. Naravno, nakon toga je postao nacionalni heroj, o čemu svjedoče nadahnuta slavlja kolumbijskih komentatora nakon nezaboravnog gola, piše Index.

Velikan kolumbijskog nogometa briljirao je i u kvalifikacijama za iduće SP i zahvaljujući njemu je Kolumbija u SAD '94. otišla kao jedan od favorita. Na putu do SP-a zabio je pet golova. Ako je onaj Njemačkoj u Italiji '90 najvažniji gol u historiji Rinconove reprezentacije, onda su čak njegova dva gola ugrađena u najveću pobjedu u historije Kolumbije, 5:0 u Buenos Airesu '93. kod Argentine s Batistutom, Simeoneom, Redondom...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije