Bio je zaboravljen, karijera mu je išla nizbrdo i onda se desila Zenica

Radiosarajevo.ba
Bio je zaboravljen, karijera mu je išla nizbrdo i onda se desila Zenica
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Grčka slavi pogodak

Odmah nakon što je Miralem Pjanić dobio crveni karton u 65. minuti susreta Angelos Anastasiadis je povukao potez koji je njega napravio herojem i vođom Grčke, a Dimitrisa Kolovosa vratio na fudbalsku mapu i oživio mu karijeru.

Kolovos je junak dana u Grčkoj i puni su ga novinski stupci. Svi se pitaju ko je čovjek koji je posljednji nastup u dresu reprezentacije imao prije četiri godine?

Prvu priliku dao mu je Claudio Ranieri, a onda je pao u zaborav. Poziv mu je 19. marta poslao Anastasiadis, a mediji u Grčkoji bili su u čudu. Sedam dana kasnije Kolovos je postao heroj Grčke. Ali, ko je fudbaler koji je Grcima donio veliki bod u Zenici?

Imao je težak životni put. Sa 18 godina ostao je bez oca i kao najstariji od petero djece morao je da preuzme ulogu glave porodice.

"Bili smo porodica koja nije imala novca. Bilo je dana kada nismo imali ni hljeba. Mlađi su gledali u mene i pitali gdje je tata? Tada im je trebala ta očinska figura, a ja sam već narednog vikenda morao igrati utakmicu", rekao je jedne prilike Kolovos.

Pogodak Zmajevima posvetio je upravo ocu.

"Hvala Bogu. Za vas tamo gore! Nastavljamo zajedno do kraja", napisao je Kolovos na Facebooku.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Panionisom za koji je igrao od 2010. do 2013. godine. Tu je pretrpio i prvu povredu križnih ligamenata. Povreda koja mu se ponovila u februaru 2017. godine u Mechelenu. Dijagnoza je ista. Povreda križnih ligamenata koljena. I to unakon duela sa sunarodnikom iz Lokerena - Yiorgosom Galitsiosom. Bio je na meti Genta i Standard Liegea kada je opet umjesto na terenu završio u bolnici.

Prije Mechelena, a nakon Panionisa potpisao je za Olypmiakos. Klub iz Pireja tada je bio suvereni vladar grčke Superlige. Treneri mu nisu dali šansu, a onda je uslijedio povratak u Panionios, pa potom i već pomenuti Mechelen. Još uvijek je član ovog kluba, ali igra na posudbi u Omoniji s Kipra.

Povrede su uništile njegovu karijeru. Nada se kako će je u Omoniji oživjeti. Ekipa s Kipra sada ima nekoliko dana da otkupi ugovor od Mechelena, a ukoliko to ne naprave vratit će se u Belgiju. Poziv selektora došao je po njega u pravo vrijeme, a po nas u krivo. Bio je to tek peti poziv u reprezentaciju. Nakon kojeg ima i jedan gol pored svog imena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije