BiH protiv Grka želi pobjedu za veliki korak na putu ka Rusiji

Anadolija
BiH protiv Grka želi pobjedu za veliki korak na putu ka Rusiji
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas ima priliku napraviti veliki korak ka plasmanu u baraž na naredni Mundijal, moguće i direktnom plasmanu na Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”.

Ako izabranici selektora Mehmeda Baždarevića večeras ostvare trijumf u utakmici s Grčkom, na dupke ispunjenom zeničkom stadionu Bilino polje, otvorit će im se put ka narednom planetarnom šampionatu, te direktnog konkurenta staviti u težak, skoro pa bezizlazan položaj.

”Bit će veoma važna naša želja i odlučnost. Posljednja je utakmica u sezoni i moramo dati sve od sebe. Iako smo imali nekih problema s povredama mislim da imamo snage, da uz podršku navijača napravimo dobar rezultat“, rekao je Baždarević.

Fokusirati se na igru

Utakmice BiH i Grčke uvijek su privlačile veliku pažnja, pa i obilovale tenzijama. Bilo je tako i 13. novembra prošle godine u meču igranom na stadionu Georgios Karaiskakis u Pireju. BiH je povela golom Miralema Pjanića iz 32. minutu, cijelim tokom susreta bila bolja, ali nije joj pripao cijeli plijen. U sudijskom vremenu Georgios Tzavellas je pogodio mrežu Asmira Begovića za konačnih 1:1. Veoma dobra utakmica pala je u sjenu incidenata na tribinama, u kojima su grčki huligani izviždali himnu BiH, zapalili državnu zastavu zemlje gostiju, te istaknuli zastavu četničkog ravnogorskog pokreta i transparent ”Nož, žica, Srebrenica” čime su direktno vrijeđali žrtve genocida.

"Previše se priča o nekim provokacijama s njihove strane, ali ono na šta mi trebamo obratiti pažnju je njihova igra. Moramo biti strpljivi i skoncentrirani na ono što je najvažnije, a to je fudbal. Znamo koliko su kvalitetni, ali i mi imamo znanje i solucije za sve opcije“, istaknuo je Baždarević.

Upravo zbog dešavanja u prvom susretu ovih selekcija u tekućim kvalifikacijama iz Nogometnog saveza BiH pozvali su navijače da večeras fer i korektno navijaju. Stepen sigurnosti na i oko stadiona bit će povećan, dok su iz FIFA i UEFA utakmicu ocijenili ”susretom veoma visokog rizika”, te bi u slučaju i najmanjih problema NSBiH i bh. reprezentaciju mogli rigorozno kazniti.

Sa Helenima prvi meč za bodove

Inače, BiH je prvu utakmicu za bodove od nezavisnosti zemlje odigrala upravo s Grčkom. Bilo je to 1. septembar 1996. godine u Kalamati kada su Grci slavili rezultatom 3:0.

Od tada BiH i Grčka su igrale još sedam puta. Ukupno četiri puta bili su bolji Heleni. Tri su meča odigrana bez pobjednika. BiH je pobijedila jednom, u utakmici 22. marta 2013. godine, rezultatom 3:1, ostvarivši jedan od najvažnijih trijumfa prilikom plasmana na Svjetsko prvenstvo ”Brazil 2014”. Zanimljivo, Grci su tada posljednji put primili tri gola na jednoj utakmici.

U grupi ”H kvalifikacija za SP ”Rusija 2018” poslije pet odigranih kola prva je Belgija sa 13 osvojenih bodova. ”Crveni đavoli” večeras su gosti Estonije u Talinu, dok će u meču autsajdera Gibraltar biti domaćin Kipru.

Utakmica BiH (koja je do sada sakupila deset bodova) i Grčke (11), koju će suditi Italijan Nicola Rizzoli, kao i ostala dva meča iz grupe ”H”, večeras počinju u 20.45 sati.

Francuzi u Švedskoj, Portugalci u Latviji

Osim u grupi ”H” večeras će se odigrati i susreti šestog kola u grupama ”A” i ”B” kvalifikacija za SP. U grupi ”A” sastaju se: Bjelorusija – Bugarska, Švedska – Francuska i Holandija – Luksemburg. U grupi ”B” snage će odmjeri: Andora – Mađarska, Latvija – Portugal i Farski Otoci – Švicarska. Sve utakmice igraju se od 20.45 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije