Barbarez nakon poraza od Mađarske: "Nijednom igraču ne mogu zamjeriti zalaganje i borbu"

2
Radiosarajevo.ba
Barbarez nakon poraza od Mađarske: "Nijednom igraču ne mogu zamjeriti zalaganje i borbu"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sergej Barbarez

Nakon poraza od Mađarske (0:2) u meču četvrtog kola A3 grupe Lige nacija, selektor reprezentacije BiH, Sergej Barbarez, govorio je o odluci da promijeni taktiku i potezima koje je napravio tokom utakmice.

"Ideja je bila da krenemo s četiri nazad, dva defanzivna vezna i tri ofanzivna, jedan napadač... Da Gazibegović (Jusuf op.a.) igra formaciju kao u klubu, da Hajradinović (Haris op.a.) igra na 'desetci', gdje se najbolje osjeća. Ideja koja je dobro krenula kao sama utakmica, ali nažalost pred kraj i na početku drugog poluvremena to nije bilo dobro", rekao je Barbarez.

Također je objasnio zbog čega je na poluvremenu odlučio zamijeniti Jusufa Gazibegovića.

Bursać: Nečovjek Dodik opet sramno bruka cijelu zemlju zadržavajući vize za Kosovo!

Bursać: Nečovjek Dodik opet sramno bruka cijelu zemlju zadržavajući vize za Kosovo!

"Nismo bili zadovoljni s njim u prvom poluvremenu, pogotovo kod gola i još u par situacija. Sasvim normalan dio kad neko nije OK imamo pravo da ga zamijenimo i idemo dalje", kazao je  Barbarez.

Osvrnuo se i na greške koje je pravio naš tim i večeras pravio i omogućavao Mađarima da zaprijete nakon toga.

Liga nacija | Mađarska prejaka za BiH, Zmajevi pred ispadanjem iz A divizije

Liga nacija | Mađarska prejaka za BiH, Zmajevi pred ispadanjem iz A divizije

"To je svjetska klasa kada nam dođu prvi put pred gol i daju gol. Sad jesmo li to mogli braniti i ta špekulisanja... Šta ja znam, više grešaka nekih je bilo, ne samo od jednog igrača i tu se napravi razlika. Idemo dalje, pokušat ćemo naredne dvije utakmice odigrati dobro".

Ponovo se osvrnuo na odluku da promijeni formaciju, što je mnoge iznenadilo.

"Jednostavno smo reagovali na naše igrače, morali smo neke kompenzirati što nisu igrali zbog kartona. Pokušali smo iznenaditi malo Mađare i to je dobro funkcionisalo na početku. Koncept cijeli njihove igre su te duge lopte, ali stvarno ne mogu nijednom igraču ni sekunde zamjeriti zalaganje i borbu za dres".

Odgovorio je i na pitanje da li ćemo u narednim mečevima vratiti se na staru formaciju i sistem 3-5-2.

Liga nacija | Tabela naše grupe dva kola prije kraja: Zmajevima igra samo teorija

Liga nacija | Tabela naše grupe dva kola prije kraja: Zmajevima igra samo teorija

"Vidjet ćemo. Prerano je o tome pričati. Moramo analizirati ove utakmice, ali ako budu svi zdravi pokušat ćemo se vratiti u neku staru igru. Pokušavamo, analiziramo i želimo da promijenimo nešto, igrači to prihvataju... Bila je opcija da se vratimo u staru formaciju ako ne bude funkcionisalo, ali su se oni dobro osjećali jer igraju u svojim klubovima u ovim formacijama".

Jedno od pitanja glasilo je fali li ostalim igračima samopouzdanja, jer je jedini Edin Džeko ozbiljnije prijetio golu Mađarske.

"Prvu šansu smo imali u prvoj ili drugoj minuti preko Gazibegovića. Imali smo još nekih šansi, uzimaju igrači odgovornost i ne vidim tu problem. Sretni su što igraju za ovu državu i reprezentaciju i uvijek im pričam šta znači iskustvo na ovom nivou jer mnogi u klubovima nisu na toj razini", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije