Balkanci su režirali najveće preokrete u historiji Eura

Index.hr
Balkanci su režirali najveće preokrete u historiji Eura
Pixabay / Ilustracija
Od trilera s 9 golova do drame u produžecima, Europska prvenstva režirala su neke od najuzbudljivijih preokreta ikad, a čini se kako su glavne uloge u njima rezervirane za fudbalere s ovih prostora.

Ovo su najveći preokreti u historiji Europskih prvenstava po izboru Uefe.

1960. Polufinale Jugoslavija - Francuska 5:4

Prva utakmica ikad odigrana na Europskim prvenstvima bila je vjerojatno i jedna od najdramatičnijih u 52-godišnjoj povijesti tog natjecanja, a na suprotstavljenim stranama bili su Jugoslavija i domaćin Francuska. Oba golmana u ranoj fazi utakmice morali su po jedanput u mrežu po loptu, ali Francuzi su poveli uoči kraja poluvremena. No to je bio samo početak uzbuđenja, Francuzi su odmah udvostručili svoju prednost, ali Ante Žanetić u 55. je smanjio, no još jedan gol Tricolora vratio je prednost na dva razlike 15 minuta prije kraja utakmice. Slavlje domaćina Jugoslavija je pokvarila s tri gola u pet minuta i spektakularno preokrenula utakmicu.

1976. Polufinale Jugoslavija - Zapadna Njemačka 2:4

Zapadna njemačka nakon pola sata gubila je dva gola razlike i činilo se kako će Jugoslavija zaustaviti branitelja naslova, ali tadašnji aktualni svjetski prvaci nisu se planirali predati, to jednostavno nije bilo u njihovom karakteru. Osam minuta prije kraja vratili su se u egal golovima Heinza Flohea i Dietera Mullera, koji je zabio još dva u produžetku i odveo ih u finale protiv Čeha. Heroj utakmice, trostruki strijelac Dieter Muller, ušao je na poluvremenu, a tog dana igrao je svoju prvu utakmicu za reprezentaciju.

1984. Polufinale Francuska - Portugal 3:2

Francuska je na polovici prvog dijela imala prednost golom Jeana-Francosia Domerguea i činilo se kako je na putu prema finalu na domaćem terenu, ali Rui Jordao izjednačio je 16. minuta prije kraja. Portugal je u produžetku poveo, ali sjajni Michel Platini najprije je namjestio izjednačujući gol i potom zabio pobjednički minutu prije kraja utakmice.

2000. Utakmica u skupini Jugoslavija - Slovenija 3:3

Jugoslavija se nalazila pred zidom, pola sata uoči kraja utakmice imala je zaostatak tri gola nakon dva Zahovićeva i jednog gola Mirana Pavlina, no to joj nije bila jedina briga, imala je naime i igrački deficit zbog isključenja Siniše Mihajlovića. No njezini igrači nisu bili spremni odustati i u samo šest minuta, od 67. do 73. vratili su se u utakmicu. Ivan Dudić u posljednjoj minuti očistio je priliku Slovenije s linije i pobrinuo se da požrtvovnost njegovih suigrača ne bude uzaludna.

2000. Utakmica u skupini: Portugal - Engleska 3:2

Gordi Albion nakon samo 18 minuta vodio je golovima Paula Scholesa i Stevea McManamana vodio je 2:0, no portugalska momčad bila je krcata igračima svjetske klase, a Joao Pinto i Luis Figo izjednačili su do poluvremena. Rui Costa na tom je Euru bio u životnoj formi i to je pokazao sjajnim proigravanjem u 60. minuti. Nuno Gomes hladno je pospremio njegovu loptu i osigurao važnu pobjedu Portugalu.

2000. Utakmica u skupini: Jugoslavija - Španjolska 3:4

Španjolci su izgledali beživotno, bili su gotovo bezizlaznoj situaciji. Njihova posljednja utakmica u skupini približavala se kraju, a izabranicima Antonia Camacha bila je potrebna pobjeda za plasman u četvrtfinale, no Jugoslavija je imala gol više i igrača manje u sudačkoj nadoknadi. Gaizka Mendieta izjednačio je prekrasnim golom iz slobodnjaka i doveo Španjolce nadomak čuda, a na satu je bilo još vremena za pobjednički gol. Stigao je nekoliko trenutaka kasnije preko Alfonsa Pereza, kojemu je to bio drugi na utakmici i obje reprezentacije plasirale su se u drugi krug.

2004. Utakmica u skupini Nizozemska - Češka 2:3

Nizozemci su u taj susret ušli puni samopouzdanja nakon otpora koji su pružili Nijemcima u uvodnom kolu i već nakon 19 minuta vodili su 2:0 golovima Ruuda van Nistelrooya i Wilfreda Boume. No Česi nisu bili spremni predati se tako lako i Jan Koller i Milan Baroš poravnali su do polovice drugog dijela. Nedugo zatim Oranje je ostalo s igračem manje nakon isključenja Johna Heitinge, a Vladimir Šmicer upotpunio je preokret dvije minute prije kraja.

2008. Utakmica u skupini: Turska - Češka 3:2, Turska - Hrvatska 3:1 (nakon jedanaesteraca)

Turci će ovaj Euro pamtiti isključivo po senzacionalnim preokretima. Hrvati samo po onom u četvrtfinalu, ali ta se utakmica ne bi ni igrala da Fatih Terim i njegovi igrači nisu izveli čudo tjedan dana ranije. Pet minuta do kraja susreta Turcima je trebao junak, gubili su 2:1 i situacija je izgledala jako loše po njih, no ukazao im se Nihat Kahveci i zabio dva gola u tri minute i odveo ih u četvrtfinale protiv Hrvatske. Tog dana turski junak bio je Semih Sentürk, u drugoj minuti sudačke nadoknade produžetka zabio za izjednačenje i odveo Turke u jedanaesterce nakon kojih su se plasirali u polufinale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije