Atalanta osvojila Europsku ligu. Nevjerovatna noć i het-trick Ademola Lookmana

0
A. Sokolović
Atalanta osvojila Europsku ligu. Nevjerovatna noć i het-trick Ademola Lookmana
Foto: X.com / Ademola Lookman

Atalanta je osvajač Europske lige.

Klub iz Bergama, za koji igra naš Sead Kolašinac, u srijedu uvečer, 22. maja, u Dublinu sa 3:0 nadigrao je favorizirani Bayer Leverkusen i došao do prvog europskog trofeja u historiji.

Rezultat je veliko iznenađenje, jer je malo ko očekivao da Atalanta može zaustaviti njemački Bayer koji je imao 52 susreta u nizu bez poraza.

Snima se nova verzija čuvenog filma s Richardom Gereom   

Snima se nova verzija čuvenog filma s Richardom Gereom  

Prvo poluvrijeme

Nakon mirnog početka susreta, Atalanta je prva ubacila u brzinu više.

Već u 12. minuti smo vidjeli i prvo gol. Zappacosta je dobro probio desnu stranu, ubacio je u sredinu, Palacios je zakasnio, a Lookman krasno pucao za vodstvo Atalante od 1:0.

Nije trebalo drugo čekati da dođe do nove promjene rezultata. Atalanta je ponovo postigla gol i opet Lookman.

Loše je loptu ispucao golmana Bayera Kovara, koja je stigla do Lookmana. Nigerijac je prvo loptu kroz noge probacio jednom igraču bayera, a zatim sjajnim udarcem s 16 metara pogađa sam suprotni ugao gola za 2:0

Nakon gola pohvalu je zaslužio i naš Sead Kolašinac, koji je u 38. zaustavio opasan napad njemačke ekipe. Zmaj od Bosne je pravovremeno reagirao.

Do kraja prvog dijela, odličnih 45 minuta, nije bilo promjena rezultata. Ostalo je 2:0 za Atalantu.

Drugo poluvrijeme

U drugo poluvrijeme Atalanta je ušla bez Seada Kolašinca, koji je ostao u svlačionici.

U prvom minutama drugog dijela vidjeli smo nekoliko poluprilika Atalante i onda je došao period dominacije igrača Bayera. No, izostala je prava realizacija. Nedostajao taj jedan gol koji bi donio nadu u eventualne produžetke.

Izdvojit ćemo prvo šansu iz 58. minute kada je Adli ubacio, a golman Musso odbio loptu na koju je u punom trku natrčao Frimpong. No, pucao je visoko iznad gola.

U 76. minuti još jedna sjajna akcija Italijana. Istrčala je Atalanta kontru, Nigerijac Looman je ostao 1 na 1, prošao svog čuvara i mirno matirao Kovara za velikih 3:0.

Atalanta je pred prvim velikim europskim trofejom!

I za kraj malo zanimljivosti - Atalanta je izgubila samo jednu od svojih 13 utakmica Europske lige ove sezone (8 pobjeda, 4 remija i poraz). Nije uspjela postići pogodak u samo dvije od svoje posljednje 24 utakmice UEFA takmičenja. Leverkusen je zaustavljen nakon 52 utakmice bez poraza.

Bravo, Italija - Bravo, Atalanta  - Bravo, Kolašinac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije