Asim Ferhatović Hase na današnji dan odigrao posljednju utakmicu za FK Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Asim Ferhatović Hase na današnji dan odigrao posljednju utakmicu za FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo / Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase"

Na današnji dan, 16. oktobra 1966. godine, legendarni Asim Ferhatović Hase odigrao je svoju posljednju utakmicu u dresu Fudbalskog kluba Sarajevo.

Te godine Sarajevo je kao lider Prvenstva Jugoslavije gostovalo ekipi Rijeke i ostvarilo pobjedu od 4:0, a Hase je zbog povrede koljena, koja je za posljedicu imala i kraj karijere, teren napustio već u 15. minuti susreta.

Podsjetimo, Ferhatović je prvu utakmicu za Sarajevo odigrao 1952. godine protiv Zagreba. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije, a u sezoni 1963/64. ponio je titulu najboljeg strijelca Prvenstva Jugoslavije sa 19 golova.

Rođen je 24. januara 1933. godine, a sudbina je htjela da ovaj svijet napusti dan nakon što napuni 54 godine – 25. januara 1987.

„Svi u napad, jedan je Hase“, riječi su pjesme popularne širom bivše Jugoslavije, i danas se često čuju dok se prati neka nogometna utakmica, u želji da se pokaže težnja, želja i potreba za postizanjem golova, prijeko potrebnih voljenom klubu.

Rođeni Vratničanin, Sarajlija od glave do pete, dugo je igrao za bordo tim s Koševa. 

Njegovo ime danas nose stadion Koševo, ulica u istoimenom naselju, škola fudbala FK Sarajevo, kao i memorijalni turniri u malom fudbalu i šahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije