Arsene Wenger ima novu ideju: Mijenja se sistem sistem reprezentativnih kvalifikacija?

0
Radiosarajevo.ba
Arsene Wenger ima novu ideju: Mijenja se sistem sistem reprezentativnih kvalifikacija?
Foto: EPA-EFE / Arsene Wenger

Arsene Wenger radi za Fifu u kojoj je zadužen za ideje o poboljšanju nogometne igre. Nedavno je predložio novo pravilo o ofsajdu koje će Fifa isprobati.

Riječ je o pravilu koje puno više koristi napadačima. Napadači ovaj puta neće biti u nedozvoljenoj poziciji ako im je dio tijela kojim se ne može postići gol ispred protivničke obrane.

Sada je legendarni Francuz donio ideju kojom bi reprezentativna okupljanja bila manje učestala nego što je sad to slučaj.

Prijedlozi su da termini budu jesen - proljeće u kojima bi se odigrale sve utakmice. Prijedlog je i da se kvalifikacije odigraju u samo jednom mjesecu.

Time ne bi došlo do čestog prekidanja sezone u europskim ligama jer se po trenutačnom formatu kvalifikacije igraju u nekoliko termina.

"Kalendar međunarodnih utakmica jedna je od ključnih stvari na idućem sastanku. Jedno od rješenja o kojem ćemo raspravljati je da na pravi način ukomponiramo kvalifikacijske utakmice", rekao je bivši menadžer Arsenala pa dodao:

"Umjesto da se igraju u septembru, oktobru, novembru, martu i junu, prijedlog je da se sve utakmice odigraju u jednom mjesecu ili u dva termina - oktobar i februar.

Ako bi se to dogovorilo, igrači bi se mirno mogli posvetiti klubovima od marta do juna. Idealno rješenje bi bilo da se sve utakmice kvalifikacija odigraju u jednom mjesecu, recimo u okobru.

Odradiš kvalifikacije i ostatak sezone si slobodan u korist kluba. Na kraju sezone opet igraš za reprezentaciju na velikim natjecanjima", rekao je Wenger, a prenosi Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije