Ako se stvore uslovi: Nogometni savez BiH predložio datum nastavka Premijer lige

Radiosarajevo.ba
Ako se stvore uslovi: Nogometni savez BiH predložio datum nastavka Premijer lige

U organizaciji Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH danas je održana druga video konferencija sa predstavnicima svih klubova Premijer lige BiH. Učesnike konferencije je u ime saveza pozdravio predsjednik Elvedin Begić, a učestvovali su i generalni sekretar Adnan Džemidžić, izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav i predsjednik Komiteta za takmičenje Milorad Lale.

Predstavnicima klubova je prezentirano zvanično pismo iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) u kojem su navedene smjernice o principima prava učešća u UEFA klupskim takmičenjima za sezonu 2020/21. Primarni zahtjev je okončati prvenstvo na terenu uz preporuku da nacionalne asocijacije trebaju iscrpiti sve mogućnosti kako bi se domaće takmičenje završilo do kraja. Dužnost nacionalnih asocijacija je da UEFA-i, najkasnije do 25. maja 2020. godine, dostave plan nastavka i formata takmičenja. Postoje samo dva opravdana razloga da se domaće takmičenje može prijevremeno završiti.

Prvo, ako postoje mjere zabrane organizovanja sportskih takmičenja i nemogućnosti završetka istog u predviđenom roku. Druga opcija prijevremenog završetka nacionalnog takmičenja je ako uslijed posebnih ekonomskih i finansijskih razloga, eventualni nastavak sezone može dugoročno ugroziti domaće takmičenje i klubove. Klubovi su upoznati i sa načinom eventualnog prekida takmičenja, te je u tom slučaju propisan postupak klubova za učešće u UEFA takmičenjima. U slučaju eventualnog odstupanja od zadatih principa prilikom prijave klubova za evropska takmičenja od strane nacionalnih asocijacija, UEFA zadržava diskreciono pravo da odbije te klubove.

U nastavku je klubovima predložen plan aktivnosti koje je pripremio N/FS BiH, a vezane su za nastavak trenažnog procesa i takmičenja u BHT Premijer ligi.

Okvirni datum početka trenažnog procesa je od 8. do 10. maja 2020. godine za individualne pripreme. Drugi dio bi počeo 13. maja 2020. godine kada bi se nastavio rad po grupama, maksimalno do pet igrača, a završni dio priprema bi krenuo od dana 23. maja 2020. godine. Prijedlog nastavka takmičenja u BHT Premijer ligi je planiran za 7. juni 2020. godine.

U dostavljenom dokumentu je obrazložen i način organizacije utakmice, uz provođenje posebnih mjera zaštite, protokola dolaska, boravka i odlaska ekipa sa stadiona, kao i same realizacije događaja koji će biti održan bez prisustva publike. Za provođenje predloženih aktivnosti prethodno je potrebno dobiti dozvole nadležnih organa, uz uslov da su stvoreni svi sanitarno-higijenski uslovi za nesmetano odvijanje fizičkih aktivnosti igrača.

Svi rokovi su uslovni, svi predloženi datumi su prilagođeni trenutnoj situaciji. Ako se epidemiološka slika u BiH poboljša u narednom periodu, a mjere nadležnih organa budu reducirane ili ukinute, Izvršni odbor N/FS BiH će tek onda razmatrati prijedloge za nastavak takmičenja i donositi potrebne odluke.

"Vremena za nastavak takmičenja u BHT Premijer ligi ima sasvim dovoljno, a ono što je najbitnije u ovom trenutku je kako na najbolji način pripremiti sanitarno tehničke uslove za nesmetan nastavak takmičenja i odigravanje utakmica, uz prethodno obezbjeđenje svih procedura za adekvatnu zaštitu zdravlja igrača", zaključili su iz N/FSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije