95 godina ponosa i slave Plavih: Sretan rođendan, Željo!

Radiosarajevo.ba
95 godina ponosa i slave Plavih: Sretan rođendan, Željo!
Na današnji dan, prije 95 godina, osnovan je, kasnije će se ispostaviti, najtrofejniji bosanskohercegovački klub, sarajevski Željezničar.

U jesen 1920. godine, javlja se ideja o osnivanju radničkog kluba željezničara. Prvi je na tu pomisao došao Dimitrije Dimitrijević, željeznicki radnik, koji je ideju saopštio svojim drugovima Ludvigu Lepleu i Stjepanu Kataliniću, a zatim i ostalim radnicima Željezničke radionice.

Mladi radnici Željezničke radionice nisu imali novca da priušte igrališta na Kovačićima i Skenderiji, pa su trenirali na vojnom vježbalištu zvanom Egzercir na današnjoj Čengić Vili.

Na proljeće 1921. godine počeli su treninzi bez trenera. Svi igrači bili su dužni na trening donijeti opremu: gačice, majicu , a na noge ko šta ima, jer su samo bogati mogli kupiti kopačke, a takvih nije bilo u redovima budućeg radničkog kluba.

Sredinom jula 1921. godine podnesena je molba da se Željezničar primi za punopravnog člana Podsaveza. Da bi mogli biti primljeni za člana Podsaveza igrači Željezničke radionice morali su odigrati dvije utakmice.

Željezničar je 06. avgusta 1921. godine zvanično registrovan kao "Željeznički športski klub".

Prvu zvaničnu utakmicu Željezničar je odigrao sa SAŠK-om. SAŠK je bio znatno bolja ekipa i slavio sa 5:1, a jedini na utakmici i prvi pogodak u Željinoj istoriji postigao je Dimitrije Dimitrijević.

Već od ponedeljka 19. septembra, Željezničar je postao punopravni član Podsaveza i uvršten je u Drugi razred zajedno sa SK Spartom, SK Trojom, i SK Barkohbom.

Najveću pobjedu igrači Željezničara ostvarili su protiv Barkohboma čak 18:0 u sezoni 1924/25.

Željezničar je 1946.godine postao prvak Bosne i Hercegovine. Klubovi su se prvo takmičili u tri podsaveza: Sarajevskom, Banjalučkom i Mostarskom, a pobjednici su razigravali za prvaka. U finalnom dijelu učestvovali su Velež, Borac i Željezničar, a sarajevski radnici bili su najbolji.

U 51. godini postojanja Željezničar je došao do šampionske titule bivše Jugoslavije u sezoni 1971/72. Titulu je Željezničar osvojio u Beogradu 15.juna kada je sa 1:4 savladao domaćeg Partizana.

1981. godine predvođeni legendarnim Ivicom Osimom Željezničar je stigao do finala Kupa Jugoslavije gdje je poražen od Veleža 3:2.

Najveći klupski uspjeh na evropskoj sceni Željo je ostvario 1984. godine. Predvođen Ivicom Osimom Željezničar je došao do polufniala Kupa UEFA gdej je nesretno ispao od mađarskog Videotona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije