32 godine od incidenta Bobana i milicionera Refika: "Rekli su mi da pucam"

7
Radiosarajevo.ba
32 godine od incidenta Bobana i milicionera Refika: "Rekli su mi da pucam"
Foto: YouTube / Haos u Zagrebu pred meč Dinama i Zvezde

Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Tada sam rizikovao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, rizikovali su svoje živote.

Utakmica između Dinama i Crvene zvezde trebala se igrati 13. maja 1990. godine, ali umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s tadašnjom milicijom jer je štitila divljanje Delija.

Neredi su započeli kada su srbijanski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na Sjeveru i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top. U sveopćem metežu, dok se većina igrača oba sastava povukla u svlačionice, tadašnji kapiten Dinama, Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače.

Kada ga je jedan od 'plavaca' udario pendrekom, Boban mu je uzvratio skočivši mu nogama u trbuh. Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a kasnije mu je smanjena na četiri mjeseca i selektor Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

"Sjećam se toga s ponosom što sam bio dio te priče, zajedno s Boysima i hrvatskim narodom. Tada sam rizikovao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, rizikovali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagovao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici", rekao je Zvonimir Boban u jednom od intervjua.

Bačen je i suzavac, postalo je jasno kako nogometa na Maksimiru neće biti, a sukobi su ubrzo prebačeni s tribina na prostor oko stadiona. Utakmica nikada nije odigrana, a u neredima je povrijeđeno 79 "milicionera" i 59 gledatelja, ali srećom nije bilo mrtvih.

Utakmica je kasnije registrirana pobjedom gostiju 3:0 bez borbe. Maksimirski klub je kažnjen tako da je dvije prvenstvene ili kup utakmice u statusu domaćina morao odigrati izvan Zagreba. Kasnije je te dvije utakmice odigrao kao domaćin na riječkoj Kantridi. Crvenoj zvezdi prvobitna kazna od dvije domaće utakmice izvan Beograda je zamijenjena novčanom sankcijom.

Tadašnji milicajac Refik Ahmetović, koji je udario Bobana u razgovoru za Hrvatski radio kasnije je otkrio kako su ga kolege nagovarale da ubije Bobana, piše Večernji

"Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Josip Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao "Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati", kazao je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije