Znate li šta znači "Ripcity", natpis koji krasi i dres Jusufa Nurkića

O. Kavazović
Znate li šta znači "Ripcity", natpis koji krasi i dres Jusufa Nurkića

Otkako je Jusuf Nurkić prešao u Portland, ovaj klub uživa veliku podršku kod bh. navijača koji su dočekivali utakmice kluba iz Oregona do kasno u noć. Mnogi su se pitali šta znači natpis "Ripcity" koji igrači Portlanda nose na dresovima.

Naravno, mlađi navijači NBA zasigurno ne znaju porijeklo ovog naziva, a čak ni oni nešto stariji. Mi vam donosimo priču o historiji nadimka "RipCity".

Prva sezona Portland Trail Blazersa kao franšize (1970-71) bila je jedna od najboljih, kao što se i očekivalo od novog tima. Na drugoj strani Los Angeles Lakersi koji su i danas najveći rivali Portlanda, bili su uspješna ekipa koja je te sezone stigla do konferencijskog finala u kojem su se sastali u Memorial Coliseumu (tadašnja arena Portlanda).

Trail Blazersi mučili su se u ranoj fazi utakmice, i već na startu morali stizati dvocifren rezultat. Činilo se kako će Lakersi lagano odnijeti pobjedu, sve dok se Portland nije vratio u utakmicu i smanjio vodstvo Lakersa na dva poena. Tada je na scenu stupio Jim Barnett koji se podigao na jako težak šut i pogodio za izjednačenje, kada je komentator Bill Schonely uzvikao "Rip city".

Trail Blazersi su ipak izgubili tu utakmicu 136-114, ali taj moment utakmice ostat će da živi u historiji. Isto tako, treba napomenuti da je NBA liniju za tri poena uvela tek u sezoni 1979-80. Barnetov šut tada se smatrao jako rizičnim, ali je podigao publiku na noge.

Schonely, autor mnogih izraza kao što su "Bingo Bango Bongo" ni sam ne zna kako je izrekao čuvenu izreku "RipCity".

Ta izreka, postala je više od nadimka, nego je obilježila cijelu franšizu. Ona sada ukrašava dresove, opremu ali je i navijači Portlanda stalno izgovaraju. Oni koji gledaju utakmice Portlanda zasigurno znaju za navijački povik "We are....Rip City". Bez Schonelya, to ne bi bilo moguće.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije