Kako je Jusuf Nurkić stigao u NBA i postao Bosanska zvijer

Radiosarajevo.ba
Kako je Jusuf Nurkić stigao u NBA i postao Bosanska zvijer
Foto: Twitter / Jusuf Nurkić

Priča o tome kako je Jusuf Nurkić počeo igrati košarku nije nepoznata. Ta se legenda već godinama prepričava među fanovima, ali jedan američki novinari otkrili su je tak kada je Jusuf počeo dominirati u NBA ligi. To je jedna od legendi koja se prepričava o našem najboljem košarkašu, a mi smo je, povodom današnjeg događaja, odlučili ponovno prepričati.

Ona ide nekako ovako.

Otac ponajboljeg košarkaša Portlanda, Hariz Nurkić, bio je policajac u Tuzli. Mrcina od 213 centimetara i više od 200 kilograma. Košarkaški menadžer Enes Trnovčević jednog je dana pročitao članak u novinama o stanovitom tuzlanskom policajcu Harizu Nurkiću.

Otac Jusufa Nurkića za Radiosarajevo.ba: Najvažnije je sada da Juka bude dobro

''Bosanski policajac Hariz Nurkić u tučnjavi je sam prebio 14 ljudi'', stajalo je u tekstu. Trnovčević je odmah sljedećeg dana krenuo u Tuzlu i susreo se s Harizom Nurkićem. Prva stvar koju ga je pitao bila je: ''Imate li sina?''

Jusuf Nurkić tada je bio 14-godišnji dječak i nikad nije trenirao košarku. Enes Trnovčević ga je odveo u Sloveniju i pružio mu priliku u Pivovarni Laško. Mladi Jusuf je tu priliku iskoristio.

Jusuf je kasnije potvrdio tu priču, jedino nije siguran u onaj dio da mu je otac pretukao 14 ljudi, ali kaže da vjeruje kako je to Hariz mogao napraviti. 

"Pogledao me, a ja sam tada bio normalne visine, ništa spektakularno. On je tada rekao: Taj klinac će igrati u NBA. Svi smo se samo nasmijali jer je to bilo ludo."

 

Jusuf Nurkić nikad do tada nije igrao košarku. Nije znao ništa o pravilima, nije znao šutirati. Nije znao baš ništa. Međutim, bio je uporan i znatiželjan. Dobio je vrhunskog trenera koji ga je naučio osnove, a sve ostalo je historija.

Još jedna zanimljiva priča veže se za Jusufa i oca mu Hariza. Ona datira iz avgusta 1994., kad je u ratnom vihoru u BiH u jednoj bolnici prije vremena rođena beba teška više od pet kilograma.

Doktori su zakazali hitan konzilij, bolnicom se brzo proširila vijest, gotovo svi su ostali u čudu. Nikome nije bilo jasno kako je nešto takvo moguće, posebno u vremenima kad su ljudi jedva preživljavali.

A kada se u hodniku pojavio sretan bebin otac, šef konzilija je samo odmahnuo rukom, promrmljavši doktorima: ''Ništa, otac mu je kao Tarzan, vratite se svojim poslovima.''

Jusuf je u pet sezona u NBA pokazao kao jedan od najdominatnijih centara lige, a ove sezone rijetko je zabilježivao išta manje od double-double učinka. Njegova povreda sinoć je potresla cijelu ligu i košarkaški svijet, a poruke podrške našem centru dolaze sa svih strana.

Sve o povredi Jusufa Nurkića možete pročitati OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije