Vujošević: Rusiji nedostaju tri igrača, ali su i dalje veliki favorit

Radiosarajevo.ba
Vujošević: Rusiji nedostaju tri igrača, ali su i dalje veliki favorit
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak će u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine igra u Kini dočekati reprezentaciju Rusije.

Danas je u sarajevskom hotelu Holiday održana press konferencija na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili selektor Duško Vujošević, te košarkaši Džanan Musa i Elmedin Kikanović.

"Svaka ozbiljna država ima ozbiljan sport i sport u Evropi, osim fudbala nije profitabilan. Školstvo, kultura, zdravstvo isto nisu profitabilni, ali je sport kao i sve to što sam nabrojao važan za naciju i normalne države se tako odnose prema njemu.

Svi treneri su u veoma čudnoj situaciji. Svako ko vjeruje u rad i da je dobar trening način pokazivanja spremnosti da se dobije utakmice i da je dobar rad garancija koliko se može na terenu. Svi treneri su u situaciji da ne mogu raditi svoj posao. Zbog odnosa NBA-a prema evropskoj košarci, zbog odnosa na relaciji ULEB - FIBA mi smo u situaciji da igramo nakon četiri dana treninga.

Mi nastupamo sa sasvim novim timom u odnosu na onaj ljetos. Taj naš rad se svodi na nešto što je apsurdno. Messi ode i igra prijateljsku utakmicu u Rusiji. Pa nije Nurkić veća zvijezda od Messija.

Ne treba stvarati atmosferu nerealnog optimizma zato što Rusiji nedostaju tri igrača. Ja sam uvijek bio skeptik i radnik. Moja skepsa se povećava zbog situacije da imamo malo vremena za rad.

Drago mi je što smo došli u situaciju da igramo ovaj krug kvalifikacija. Rusija je naravno favorit i mi ćemo dati sve od sebe da uradimo što je moguće više. U košarci je skok jako važan, ali da bi je dobro igrao moraš biti na zemlji. U određenom broju medija stvara se atmosfera da nismo na zemlji.

Rusi imaju poslovicu: Dobro je da znaš da skijaš, ali važnije je da znaš da se sankaš. Igrači su se s jednim entuzijazmom odazvali i žele igrati za reprezentaciju. Na treninzima su pokazali pravi odnos. Tomić se povrijedio i neće biti na raspolaganju.

Ja bih zamolio da Musu pustite da igra lopte. Malo da ga ostavite na miru. Neću da on bude refleksija da se ostvare tuđe želje i ambicije. Ne treba mu stvarati opterećenje. Svako će dati svoj maksimum, Rusi su favoriti, a mi ćemo se boriti do zadnjeg trenutka.

Nismo imali dovoljno vremena da se pripremimo. Dat ćemo najviše što možemo, svi smo u istoj situaciji. Nadam se da će dvorana biti puna, da će se stvoriti sinergija i da će svi dati svoj maksimum

Ja sam u CSKA Moskvi bio malo, a Šved je kod mene počeo da igra malo više i imamo korektan odnos. Ipak, Rusija često bolje igra bez njega. On nekada odigra fantastično, a nekada ispadne iz rezona, ne angažuje se maksimalno u odbrani, pa onda i drugi igrači ispadnu iz rezona. Nemojte da od tri drveta ne vidite šumu. Oni imaju kvalitetne igrače i bez Kurbanova, Mozgova i Šveda. To su tri važna igrača, ali su oni i ovako dovoljno jaki i favoriti. Oni su još uvijek zemlja gdje se Košarkaški savez mnogo pita", rekao je Vujošević.

Povratnik u reprezentaciju Elmedin Kikanović istaknuo je kako je atmosfera u reprezentaciji odlična.

"Situacija je specifična. Prvi put igramo u ovom sistemu. Ranije smo provodili 35-40 dana priprema, igrali prijateljske utakmice, pa tek onda zvanične. Situacija je takva kakva jeste. Svi su motivisani, pokazali su dobar odnos prema treningu i igri. Moramo maksimalno ispuniti sve zahtjeve koje je pred nas stavio stručni štab.

Protiv nas će igrati reprezentacija koja je bila četvrta na Eurobasketu. To je reprezentacija koja je već dugo u sistemu selektora Bazareviča, tu su igrači koji imaju veliko iskustvo.

Mislim da imamo dobru atmosferu u reprezentaciji i svi jedva čekamo utakmicu. Mislim da igrači koji će igrati za Rusiju nisu mnogo lošiji od onih koji neće biti tu, a i njima je ovo prilika da se dokažu selektoru za buduće utakmice", rekao je Kikanović.

Prisutnim predstavnicima medija obratio se i Džanan Musa.

"Mnogi igrači su dobili odmor, ali mi smo došli dosta motivirani za ove utakmice. Rusija jeste veliki favorit, ali mi ćemo tražiti svoje šanse i pokušati ih iskoristiti na najbolji način. Sistem nije jednostavan, ali šta je tu je, FIBA je tako odlučila. Pozvat ću samo sve navijače da nas podrže i da probamo zajedno ostvariti dobar rezultat", rekao je Musa.

Na pitanje da li će Wilbekin biti novi Amerikanac, potpredsjednik KS BiH je istaknuo: 

"Scottie Wilbekin je izuzetno kvalitetan igrač. Mi smo pokrenuli proceduru. Sve je na Vijeću ministara hoće li nam odobriti. Učinit ćemo sve da ga imamo za naredno okupljanje", rekao je Sejo Bukva, potpredsjednik KS BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije