Vujošević progovorio o otkazima, 70 minuta pričao o Musi, Gordiću...

Fena
Vujošević progovorio o otkazima, 70 minuta pričao o Musi, Gordiću...
Foto: A. Bajrić / Press KSBiH
Više od sata trajala je konferencija za novinare selektora košarkaške reprezentacije BiH Duška Vujoševića, uoči kvalifikacione utakmice BiH - Francuska koja se u petak igra u Mejdanu.

Sam Vujošević govorio je sat vremena, najviše o brojnim otkazima igrača koje je pozvao u reprezetaciju.

"Na press konferencije obično ne dolazim s papirima, ali ovoga puta došao sam sa spiskom igrača koji iz raznih razloga neće nastupiti, da nekoga slučajno ne bih zaboravio", rekao je Vujošević na početku obraćanja novinarima.

Na tom spisku su Gordić, Stipanović, Musa, Buza, Sulejmanović, Halilović, Nurkić, Penava i Adams, a najviše se zadržao na izostanku Gordića i Muse.

Podsjetio je da se Gordić uvijek javljao u reprezentaciju, igrao je i s povredom, ali ovoga puta je izostao iz sasvim ličnog razloga.

"Kuća njegovih roditelja je srušena u toku rata i imao je obećanje da će se obnoviti iz fondova za te namjene, te da će Savez napraviti urgenciju. Napravljen je i predugovor, trebalo je početi s radovima, ali nije riješeno. Priznao je da to nije fer prema ekipi i meni, ali da je odlučio izostati. Ja imam veliki problema sa zdravljem, trebao sam na transplantaciju, ali sam dao prednost ovoj utakmici. Smatram da je igranje za reprezentaciju velika čast", rekao je Vujošević.

Za Musu je rekao da je naslućivao problem, jer je znao da će na draftu proći u prvom krugu. U novom klubu odlučili su da ne igra za reprezentaciju, jer je imao napornu sezonu, a njima treba zdrav i snažan igrač. Uz sve, nije još potpisao ugovor.

"Potpuno ga razumijem i znam da je želio doći. Potpuno mu vjerujem. Neko drugi ko kontaktira s roditeljima košarkaša mora naći neki detalj bitan za obaveze prema reprezentaciji", naglasio je selektor.

Objasnio je situaciju i s povrijeđenim igračima, kazavši da je uvjeren da su razlozi opravdani, dok je Penava odlučio otići u košarkaški kamp, te pokušati još jednom doći u neki od klubova NBA.

Što se francuske reprezentacije tiče, Vujošević kaže da „svakom pametnom čovjeku je jasno kakve su nam šanse nakon ovoliko otkaza“.

"Francuska ima 63 miliona stanovnika, budžet reprezentacije je 36 miliona eura, imaju 681.000 registrovanih igrača po čemu su prvi u Evropi. Mi kad skupimo za reprezentaciju 10.000 maraka govorimo o velikom uspjehu. U Savezu ništa nije riješeno, kao ni u državi. Rotacije u Predsjedništvu su dovele i do sloma Jugoslavije. Sve što navodim nije albi za eventualni neuspjeh, ali treba da se zna", smatra selektor.

Ipak, kazao je da se na pripremama reprezentacije u Tuzli radilo maksimalno odgovorno.

"S povećanom energijom smo se pripremali za utakmicu. Sport je interesantan zato što postoje čuda i što se realno dešavaju, a u čuda vjerujem", naglasio je Vujošević.

Elmedin Kikanović koji se jučer priključio bh. reprezentaciji u Tuzli, istakao je da se na sinoćnjem treningu vidjelo da se niko ne štedi i da se radi s puno energije.

"Momci su spremni dati i posljednji atom snage. Imamo mladu ekipu i odnos energije, volje, želje i htjenja ne smije doći u pitanje. Sve to mora biti višestruko veće nego kod košarkaša Francuske. To je preduslov da bismo im se suprotstavili, jer dolaze u najjačem sastavu", naglasio je Kikanović.

Almir Hasandić, koji je četiri godine izgrao za OKK Slobodu u Mejdanu, zna kakva će atmosfera biti protiv Francuske.

"Sve je rečeno i neću dužiti. Nadam se da ćemo ostvariti povoljan rezultat. Pozivam navijače da nas podrže i, kao uvijek, budu naš šesti igrač", zaključio je Hasandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije