Velike promjene dolaze u američku košarku: Pogledajte nova pravila u NBA ligi

0
Radiosarajevo.ba
Velike promjene dolaze u američku košarku: Pogledajte nova pravila u NBA ligi
Foto: Screenshot/Twitter / Logo NBA lige

Čelnici najjače lige svijeta i Udruženja igrača dogovorili su novi kolektivni ugovor koji će važiti do kraja sezone 2028/29, s mogućnošću da obje strane iz njega izađu.

Sporazum će vjerovatno ratifikovati vlasnici klubova i igrači u narednim sedmicama.

Ključne promjene uključuju uvođenje drugog nivoa poreza na luksuz, koji ima za cilj da obuzda velike potrošače poput Golden State Warriorsa i LA Clippersa.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Drugi nivo poreza na luksuz iznosiće 17,5 miliona dolara. Pored toga, biće više mogućnosti za trošenje i trgovinu za timove u srednjem ili donjem dijelu lanca potrošnje.

Međutim, veliki potrošači neće imati pristup slobodnim agentima sa izuzetkom „srednji nivo poreskih obveznika“, što će biti krajnje ograničavajući faktor za one koji troše mnogo novca.

Još jedna promjena je da NBA igrač mora da odigra najmanje 65 utakmica da bi se kvalifikovao za MVP nagradu i All-NBA tim, što ima za cilj da smanji trend da klubovi odmaraju svoje zvijezde.

Izbor idealne petorke više neće imati ograničenja pozicija za prvih 15 igrača, što znači da bi idealna petorka teoretski mogla imati pet centara ili bekova, na primer.

Ova odluka se smatra djelimično pravednijom jer će više igrača imati priliku da dobije supermaks ugovor, ali se time stavlja tačka na istorijski aspekt ove nagrade. Najveća novina je uvođenje turnira u sredini sezone, sličnog Kupu u evropskoj košarci.

Ovaj turnir počinje od naredne sezone i igraće ga osam klubova po sistemu jedna pobjeda, a završni turnir u decembru. Finale će se igrati na neutralnom terenu, najvjerovatnije u Las Vegasu.

Ove utakmice će se računati kao dio regularne sezone, a finalisti će imati nagradu, piše Sportal

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije