Počinje nova NBA sezona: Nikad jači Zapad juri na titulu

O. K.
Počinje nova NBA sezona: Nikad jači Zapad juri na titulu
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Lebron James i Draymond Green

Nova NBA sezona, 74. po redu kreće večeras a mnogi navijači sa nestrpljenjem isčekuju derbi dvije ekipe iz grada anđela – Lakersa i Clippersa.

S pravom možemo reći da su ove ekipe potrošile najviše na dovođenje igrača i stvorili ekipu koja će zasigurno jurišati na trofej Larrya O'Briena.

Okršaj u gradu anđela

Lakersi su ove sezone pokazali ko su – franšiza koja želi da pobijedi odmah. U toj nakani, oni su razmijenili tri mlada perspektivna igrača, Lonza Balla, Brandona Ingrama i Josha Harta uz pik iz ovogodišnjeg drafta za veliku zvijezdu iz Pelicansa – Anthonya Davisa. Uz Davisa i naravno Lebrona, Lakersi su osigurali i potpis člana šampionske ekipe Toronto Raptorsa, Dannya Greena, koji je potpisao na dvije godine. I to nije sve. Lakersi su potpisali i DeMarcusa Cousinsa na jednu plus jednu godinu, ali Boogie neće zaigrati ove sezone zbog povrede koju je zaradio u finalu prošle sezone kada je branio boje Golden Statea. Uz njega, drugi najtrofejniji klub u historiji lige dodao je Averyja Bradleya i Quinna Cooka, dvojicu igrača koji mogu igrati dobru defanzivu.

Uz sve potpise, Lakersi su osigurali ostanak i nekih važnih igrača iz prošle sezone, kao što su Rondo, McGee i Kyle Kuzma.

Dva dana do najisčekivanije sezone NBA: Može li titula ponovo na Istok?

Sa druge strane Staples centra u Lakerse će gledati Clippersi koje je legenda Lakersa, Jerry West, preporodio.

West je osigurao potpis MVP-a prošlogodišnjeg finala Kawhija Leonarda, koji je potpisao maksimalni ugovor vrijedan 140 miliona na četiri godine. Uz njega, Clippersi su dodali još jednu zvijezdu, Paula Georga. U historijskoj razmjeni, Clippersi su u Oklahomu poslali Shaia-Giligeousa Alexandra i Dannila Gallinarija uz rekordnih osam pikova na draftu. Ostatak ekipe ostao je isti, uz napomenu da je u salary capu Clippersa ostalo prostora za samo dva veteranska ugovora.

Kawhi Leonard - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Kawhi Leonard

Svi analitičari širom svijeta stavljaju upravo ove dvije ekipe na sami vrh trke za trofej NBA lige.

Iz trke je prerano isključen trostruki šampion Golden State, a stara izreka nam govori da nikada ne treba potcjenjivati srce šampiona.

Povratak Nurkića

Warriorsi jesu izgubili Duranta koji je otišao u Netse, Cousinsa koji je otišao u Lakerse, i MVP-a finala iz 2015. godine, i zasigurno treću najveću zvijezdu ekipe – Andrea Iguodalu koji se pridružio Memphisu.

Na sve odlaske dolazi i povreda drugog igrača ekipe – Klaya Thompsona, koji se neće vraćati do januara ili februara.

Stephen Curry - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Stephen Curry

Ipak, nije sve tako crno za ekipu Stevea Kerra, koja se nedavno preselila u San Francisco. U razmjeni za potpis Duranta za Netse, put sunčane Kalifornije krenuo je D'Angello Russell.

Uz Russella u Chase centru će igrati i Willy Cauley-Stein koji je stigao na tri godine, Marquesee Chriss koji je stigao na dvije i Alfonso Mckey koji je stigao na jednu sezonu.

Warriorsi će ipak probati da uz dvostrukog MVP-a Stepha Currya razuvjere analitičare i probaju doći do nove titule, iako će im taj put biti jako težak.

Za vrat ekipama iz Los Angelesa puhat će Portland našeg Jusufa Nurkića. Iako se Jukin povratak očekuje tek u kasnijem dijelu sezone, TrailBlazersi su uspjeli da osiguraju zamjenu za našeg centra.

Nurkić promijenio agenta: Najpoznatiji menadžer lige sada zastupa Zmaja

U roster je došao jedan od velikih i snažnih centara, Hassan Whiteside, koji je potpisao na tri godine, a također se timu priključio i Pau Gasol koji je potpisao veteranski ugovor na jednu godinu. Možda nebitan ugovor, ali jako ključan igrač u velikim utakmicama koje je Gasol u svojoj karijeri odigrao nebrojeno puta.

Ono što mi u Bosni i Hercegovini očekujemo jeste povratak Nurkića, iako i on sam ne zna kada će se vratiti, ali ono što znamo jeste da je Juka spreman da ponovo do ludila dovodi navijače u Oregonu.

Jusuf Nurkić - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Jusuf Nurkić

Osiguravši potpis C.J. McColluma i produživanje ugovora Lillarda, Portland se ozbiljno uključio u trku za prva četiri mjesta na Zapadu, i mnogi od njih očekuju da pređu blokadu koju imaju u playoffu.

Ekipa koja je prošlu sezonu završila porazom od Portlanda u playoffu je bivši tim Nurkića, Denver Nuggetsi.

Nikola Jokić i Jamal Murray moraju da dokažu da su sposobni da donesu ekipi nešto više od ispadanja u drugoj rundi playoffa, a ove sezone Denver će biti treća najmlađa ekipa u ligi, pa je glavno pitanje upravo da li mogu bez veterana da dođu do cilja. Preko četiri ranije navedene ekipe, teško.

Mnogi upitnici nad Texasom

Upitnik ostaje nad tri ekipe, iako valja pomenuti i Utah Jazz koji očekuje MVP sezonu Donovana Mitchella uz dodatak Mike Conleya te stamenog Rudya Goberta. Tri ekipe koje će imati neki odjek su Dallas, Houston i New Orleans Pelicansi.

Luka Dončić - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Luka Dončić

Dallas ima jako mladu ekipu predvođenu strašnim Dončićem. Uz zdravog Porzingisa, Maveriksi mogu do playoffa u kojem nisu bili već četiri godine, ali upitnik ostaje nad ostalim igračima i teret koji oni mogu podnijeti.

Houston se jeste pojačao Russelom Westbrookom, ali veliki upitnik ostaje nad time kako će se slagati sa bivšim saigračem Hardenom koji je najveći potrošač lopte u ligi, a Westbrook je odmah iza njega. Kako će „pace and space“ ofanziva Westbrooka da koegzistira sa Jamesom Hardenom i ofanzivom od sedam sekundi Mikea D'Antonnija.

Posljednja ekipa nad kojom stoji veliki upitnik su Pelicansi. Iako su izgubili Davisa, New Orleans je sa prvog mjesta na draftu birao Ziona Williamsona koji važi za najboljeg prospekta od Lebrona Jamesa, a uz veterane Jruea Holidaya i J.J. Reddicka te trojca Ball-Ingram-Hart, Pelicansi mogu da odu do playoffa, ali ako se budu oslanjali samo na Ziona, to bi im se moglo obiti o glavu.

Zion Williamson - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Zion Williamson

Zion jeste snažan i korpulentan igrač ali on još nije pokazao sav raskoš svog talenta. On može igrati pod košem, ali čim pređe preko linije za slobodna bacanja, tada se muči. Mladoj zvijezdi fali mnogo toga da upotpuni svoj talent, i zasigurno će do toga doći ali samo uz pomoć svoje ekipe.

Sve u svemu, očekuje nas velika sezona NBA lige, i nadamo se da će donijeti bar onoliko uzbuđenja koliko je donijela pauza pred početak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije