Godišnjica: U Tuzli obilježen rođendan Mirze Delibašića

0
Radiosarajevo.ba
Godišnjica: U Tuzli obilježen rođendan Mirze Delibašića
Foto: tztz.ba / Mirza Delibašić

U njegovom rodnom gradu po treći put je organizovan dan Mirze Delibašića na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli kako bi se odala počast najboljem sportisti Bosne i Hercegovine svih vremena.

Mirza Delibašić, koji je u Tuzli dobio nadimak Kinđe, rođen je 9. januara 1954. godine. Ulica gdje je rođen poslije njegove smrti 8. decembra 2001. godine preimenovana je u ulicu Mirze Delibašića.

Upravo 50-ak metara od njegovog rodnog doma Delibašić je počeo svoju sportsku karijeru. Najprije kao teniser Teniskog kluba Slobode gdje postaje 1968. pionirski prvak BiH, a potom i Košarkaškog kluba Sloboda od 1968. do 1972. godine.

Svoje najveća sportska dostignuća ostvario je u redovima sarajevske Bosne, potom i slavnog Real Madrida. Kao košarkaš okitio se svim mogućim titulama balkanskog, europskog, svjetskog i olimpijskog prvaka sa reprezentacijom Jugoslavije, te europskog klupskog prvaka sa Bosnom.

"Svake godine na naš univerzitet dolaze novi studenti, pa i na naš fakultet sporta. Oni kroz svoj studij imaju sadržaj iz historije sporta, imaju sadržaje iz košarke. Međutim kako dolaze mlađe generacije, vrijeme prolazi, smatrali smo za potrebu da ih o nekim velikim stvarima iz tuzlanskog sporta upoznamo dodatno. Procijenili smo da je ovo jedna od najvećih stvari koja se desila u tuzlanskom sportu, a to je, znamo svi mi 2000. godine, da je Mirza Delibašić proglašen najboljim sportašom Bosne Hercegovine svih vremena“, kazao je dr. Vlatko Šeparević, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, piše Anadolija.

U najtežim vremenima agresije na Bosnu i Hercegovinu Mirza Delibašić nije napustio Sarajevo i svoju raju. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe da je bio izuzetno vezan za svoj rodni grad.

"U najtežim momentima za državu i za grad u toku rata znao je često da nazove iz Sarajeva koje je bilo u veoma teškoj situaciji, a brinuo je i o Tuzli. Veoma vezan za Tuzlu. Mirza Delibašić je bio veoma dobar čovjek, izrazito dobar čovjek“, rekao je Imamović.

Tuzla ima ulicu Mirze Delibašića, a Sarajevo dvoranu. Mirzini drugari iz djetinjstva smatraju kako je u rodnom gradu zaslužio da dobije i bistu te će s tom inicijativom ići prema Gradskom vijeću Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije