Tužna vijest potresla region: Preminuo jedan od najvećih košarkaških trenera

4
Radiosarajevo.ba
Tužna vijest potresla region: Preminuo jedan od najvećih košarkaških trenera
Foto: RAS Srbija / Dušan Duda Ivković

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković (77) preminuo je u Beogradu poslije duge i teške bolesti.

Vijest je potvrdio prvi čovjek Dudinog Radničkog:

"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa", rekao je kratko Goran Kalinić za Sport Klub.

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vrijeme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije