Svjetsko, a naše: Bosanac fizioterapeut Košarkaškog kluba Monaco, kuca i na vrata - NBA

0
Fena
Svjetsko, a naše: Bosanac fizioterapeut Košarkaškog kluba Monaco, kuca i na vrata - NBA
Foto: Privatna arhiva / Zlatan Hadžismajlović

U ranoj mladosti trenirao je košarku u Belgiji, ali nije imao dovoljno talenta da bi postao i profesionalni igrač.

Zlatan Hadžismajlović ipak ostaje u tom sportu, mnogo toga je dosad prošao, trenutno je fizioterapeut Košarkaškog kluba Monaco u Kneževini Monako, sa ambicijom da karijeru nastavi u američkoj NBA ligi.

Ta uspješna priča iz dijaspore počela je u sarajevskoj olimpijskoj godini kad je rođen Zlatan Hadžismajlović, nastavlja 1992. godine kad je zajedno sa sestrom Zlatom zadnjim vojnim helikopterom evakuisan u Beograd. Trideset mjeseci poslije toga i njihovi roditelji su uspjeli da napuste Sarajevo, prebace se do Mađarske. Tamo su se svi okupili te preko Hrvatske, Italije i Francuske 1995. stigli do belgijskog grada Liježa. Danas, 28 godina nakon dolaska u Belgiju, na Linkedin mreži moguće je pronaći "Zlatan Hadzismajlovic Sport Rehabilitation Therapist at AS Monaco - EXOS certified Performance Therapist Mentorship", u prijevodu "maser prestižnog Košarkaškog kluba Monaco".

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

Federalna uprava policije učestvovala u velikoj međunarodnoj akciji zajedno sa Europolom i BKA

Hadžismajlović kaže da bi maser bilo baš pojednostavljen prijevod jer je on zapravo fizioterapeut, specijaliziran za sportsku traumatologiju i rehabilitaciju u slučaju sportskih povreda.

Masaže su tek dio posla

"Znam da dosta ljudi pomisle na masažu kad im kažem da sam fizioterapeut, ali masaže su tek dio mog posla. Mislim da, tokom jedne sedmice, uradim jednu najviše dvije masaže. U Klubu imamo tri fizioterapeuta, stalno smo sa ekipom. Klub ‘Monaco’ me je angažovao nakon što sam se specijalizovao za rehabilitaciju sportskih povreda", kazao je.

Kako je istaknuo, sa igračima prvenstveno radi prevenciju povreda, terapije, manualne terapije, bandažiranje, prvu dijagnozu povrede, a angažiran je i u slučaju kad je potrebno odrediti da li igrač treba da konsultuje doktora.

"Ako se radi o ozbiljnoj povredi, radim rehabilitaciju od početka pa sve dok se igrač ne vrati na teren. Fizioterapeut je osoba od povjerenja za sve igrače, jer dosta vremena provede sa njima", kazao je.

Hadžismajlović naglašava da je završio DIF u Belgiji (Haute Ecole de la Province de Liège) 2011. godine, a pet godina kasnije i master za fizioterapeuta. Trenutno je na petoj godini, posljednjoj godini, za osteopatu (The International Academy of Osteopathy).

Priča o Bosancu u Kongresu SAD-a: Student iz Sarajeva na praksi u Washingtonu

Priča o Bosancu u Kongresu SAD-a: Student iz Sarajeva na praksi u Washingtonu

"Što se više ulaže u sebe i svoje obrazovanje, sa dodatnim obukama, prije će se otvoriti vrata prema klubovima višeg nivoa", naglasio je.

Prisjetio se svojih početaka u Kneževini Monako te kazao da je, nakon što su on i njegova porodica izbjegli iz BiH u Belgiju 1995., sa 11 godina počeo trenirati košarku. Zavolio je taj sport, a njegov život od tad je bio u znaku košarke. Za sebe kaže da je talentovan, ali nažalost ne i dovoljno da bio postao profesionalni igrač.

"Želio sam ipak ostati u svijetu košarke. Prva ideja je bila da budem kondicioni trener u košarci i nakon što sam završio DIF shvatio sam da neću uspjeti raditi na nivou na kojem želim. Nastavio sam školovanje, bilo je teško preći sa DIF-a na višu školu medicine. Mnogo je, više učenja i zalaganja, bilo potrebno. Bio sam uporan, roditelji i baka su me podržavali i vjerovali u mene. Na posljednjoj godine škole za fizioterapeuta odradio sam staž u Košarkaškom klubu ‘Spiru Sarlera’, koji u Belgiji ima bogatu sportsku tradiciju. Kad sam konkurisao, dopalo im se moje profesionalno iskustvo jer imam znanja i za kondicionog trenera kao i za fizioterapeuta", kazao je.

Kako naglašava, 2017. godine potpisao je ugovor sa Klubom ‘Spiru Sarlera’, kao treći fizioterapeut i godinu dana nakon završetka drugog fakulteta ostvario se njegov životni cilj da radi sa profesionalnom košarkaškom ekipom.

Bosanac Miralem Jašarević u Parizu među najboljim hirurzima iz cijelog svijeta

Bosanac Miralem Jašarević u Parizu među najboljim hirurzima iz cijelog svijeta

"Na kraju prve sezone vidio sam oglas da traže fizioterapeuta u ‘JL Burg’, jednom od najprofesionalnijih klubova u francuskoj ligi. Dobio sam taj posao. U Burgu sam bio jedini fizioterapeut, počeo specijalizaciju u rehabilitaciji", kazao je.

Prisjeća se utisaka sa druge godine angažmana, kad su sa ‘Burgom’ došli u Monako da igraju utakmicu.

"Bio je 23. decembar. Ujutru sam se probudio, iz hotela imao pogled na more, sunce, ljepota. Tad sam rekao sebi, baš bih volio doći tu da radim. ‘Monako’ se, 2022. godine, počeo takmičiti u Euroligi, a Klub je htio zaposliti još dva fizioterapeuta. Uspostavljeni su kontakti, njihova ponuda je ispunjavala moje ambicije jer je Euroliga uvijek bila moj san. Od 2022. godine sam u Monaku, radim sa vrhunskim košarkašima", istaknuo je Hadžismajlović.

Govoreći o svojim ambicijama ističe da je pet godina dovoljno biti na jednom mjestu, potom izaći iz svoje zone komfora da bi opet napredovao kao osoba, ali i kao profesionalac.

Euroliga je bila za mene san

"Treba težiti napretku u životu, ali i u karijeri. Euroliga je bila za mene san, sad uživam u svakom danu. Mnogo volim svoj posao. NBA je najbolja liga na svijetu, to je nešto više od sna. To je moj naredni cilj. Zasad hoću da uživam u Euroligi, još dvije ili tri godine", naglasio je upitan da li je i njegov san, kao pratećeg stručnjaka, američka NBA liga.

Angažiran u Klubu, koji godišnje širom Europe odigra niz utakmica, Hadžismajlović kontaktira sa mnogim javnosti poznatim sportskim imenima iz regiona. Prošle sezone upoznao je i Džanana Musu.

Zlatan Hadžismajlović trenutno živi u Francuskoj. Često ide u Belgiju gdje završava studij osteopatije a tamo posjeti i porodicu, ljeti obavezno dođe u rodno Sarajevo a najviše vremena provodi u vikendici njegove bake i djeda, podno Trebevića.

"Monako je najmlađi košarkaški klub u Euroligi, koji igra i u Francuskoj ligi. Klub je 2021. godine osvojio Eurokup i sa tom pobjedom dobio pravo da igra u Euroligi. Da bi ostao u Euroligi trebalo je da se plasira za playoff, to su uspjeli. Prošle sezone uspjeli su se plasirati i za Final Four, što je značajno za tako mladi klub. Nakon pobjede nad slavnom ‘Barselonom’ završili su na trećem mjestu Eurolige. A na domaćem parketu, osvojili prvi put u istoriji Kluba, Kup i Šampionat Francuske. Klub ‘Monako’ potpisao je ugovore i sa zvijezdama košarke kao što su Kemba Walker, Mike James, Jordan Loyd, a i svakako sa vrhunskim trenerom Sašom Obradovićem", navodi BHDINFODESK Birmingham u informaciji dostavljenoj Feni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije