Bosanac Miralem Jašarević u Parizu među najboljim hirurzima iz cijelog svijeta

2
Radiosarajevo.ba
Bosanac Miralem Jašarević u Parizu među najboljim hirurzima iz cijelog svijeta
Foto: Radio Brčko / Miralem Jašarević

Bosanac Miralem Jašarević, rođen 1992. godine završio je Medicinski fakultet u Tuzli i kako nije bio siguran da u svom rodnom Brčkom može dobiti stalno zaposlenje, prihvatio je poziv referentnih medicinskih ustanova iz Njemačke, počevši svoje usavršavanje u Bayernu.

Sada je jedan od najboljih mladih ljekara u svijetu, što potvrđuje i nedavno priznanje koje je dobio na Kongresu u Parizu.

„Sa 24 godine, u roku sam završio javni Medicinski fakultet u Tuzli i kao jedan od najmlađih ljekara se prijavio na brčanski Zavod za zapošljavanje, gdje sam proveo devet mjeseci. U međuvremenu sam aplicirao i dobio ponude za rad od eminentnih ustanova iz Njemačke.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

No, želio sam da radim u svom gradu, pa sam otišao na razgovor sa tadašnjim direktorom JZU Brčko. Razgovor je bio vrlo kratak jer mi je direktor ponudio da potpišem ugovor na tri mjeseca, a poslije, kako je rekao, ‘vidjet ćemo šta kaže politika’ pa možda dobijem posao i za stalno.

Na sve ovo sam ponovio da već imam ponude iz Njemačke i da ne mogu biti u neizvjesnosti. Kako se u direktorovom stavu ništa nije promijenilo odlučio sam da odem u Njemačku, gdje je mi je odmah ponuđen ugovor na šest godina uz specijalizaciju. Inače, tamo je već, kao ljekar kardiohirurg, radila moja starija sestra Marinela“, precizira Miralem Jašarević.

Miralem Jašarević
Foto: Radio Brčko : Miralem Jašarević

Jašarević se obreo u Bayernu gdje je deset mjeseci radio na Odjeljenju za kardiologiju i internu medicinu, tamošnje bolnice.

„Nakon tog perioda prešao sam u Univerzitetsku bolnicu u Essenu gdje radim i kardiohirurgiju, zajedno sa mojom sestrom, kao jedini ljekari iz Bosne i Hercegovine. S obzirom na naše zalaganje, otvorena nam je i mogućnost naučnog napredovanja kroz doktorske disertacije“, nastavlja svoju priču mladi doktor Miralem Jašarević.

Upravo doktorska disertacija na temu „Aortni zalisci-alternativne proteze“ je ono što što je mladog Jašarevića dovelo do svjetski vrijednog priznanja za mlade ljekare specijaliste.

„Sve se dešavalo u organizaciji Udruženja evropskih kardiohirurga i to sa 71. Kongresu kardiovaskularnih i endovaskularnih hirurga gdje je bilo 150 odabranih učesnika iz gotovo svih zemalja Evrope, i gdje je moj rad proglašen najuspješnijim odnosno najboljim“, naglašava ne krijući zadovoljstvo dr Miralem Jašarević.

Inače, sama disertacija ima svjetski značaj jer je to jedina studija o zamjeni aortnog zasliska sa “crown pet biološkom protezom, odnosno zamjene aortnih valvula. Pomenuti naučni rad je pokazao srednjoročne rezultate Sorin Crown proteze.

Dvije pozitivne priče: Kako su Bosanci Amir i Azra inspirisali svojim radom

Dvije pozitivne priče: Kako su Bosanci Amir i Azra inspirisali svojim radom

„Bilo mi je drago što sam kao Brčak, Bosanac pokazao da sam najbolji mladi ljekar u Evropi. Iskreno mi je žao što na priznanju, uz moje ime i prezime, piše da sam ljekar iz Njemačke, mada sam i srcem i dušom Brčak i Bosanac i Hercegovac“, sa tugom ističe Jašarević.

Upravo njegova ljubav prema BiH i naročito prema Brčkom, kaže, vrlo često ga dovodi na pomisao da bi bilo dobro da se mladi Brčaci, koji su uspješni u svijetu, vrate i poprave sliku u svim oblastima života i rada u Distriktu.

„Nadam se da će ubrzo doći trenutak kada će značajan broj nas mladih, u ovom slučaju ljekara, smoći snage da se vrate u Brčko te svojim idejama, znanjem, pa ako treba i novcem, poprave stanje u ovdašnjem zdravstvu, koje je u ovom trenutku, po mom mišljenju, najblaže rečeno, jako loše“, zaključio je najbolji mladi hirurg Evrope pa i svijeta, Brčak Miralem Jašarević piše RadioBrčko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije