Slavni dani bh. košarkaške prošlosti: Kako su Zmajići pokorili Europu

0
Radiosarajevo.ba
Slavni dani bh. košarkaške prošlosti: Kako su Zmajići pokorili Europu
FOTO: Screenshot / Doček zlatnih kadeta

Kadetka košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena selektorom Josipom Pandžom u ljeto 2015. godine osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Litvaniji.

Naši košarkaši su u finalu porazili domaći selekciju u Kaunasu pred nekoliko hiljada gledatelja. Rezultat je bio 85:83, a naš tim je bio predvođen Džananom Musom koji je ubacio 33 poena, dodao osam skokova i sedam asistencija. Sjajan je bio i Sani Čampara sa 23 koša.

Dan poslije, 17. augusta, građani Sarajeva priredili su im doček za pamćenje. Prema procjeni medija, te noći je ispred Vjećne vatre bilo oko 50.000 ljudi.

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

Program je vodio Sabahudin Topalbečirević, a navijači su kao u transu redom pozdravljali Pandžu, Musu, Sikiraša, Čamparu i ostale asove bh. košarke.

Vrijedi se danas, šest godina kasnije, prisjetiti svih članova te generacije:

Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Lazar Mutić, Amar Barukčija, Vedran Mirković, Aljoša Janković, Srđan Kočić, Adi Alikadić, Timur Ovčina, Nikola Đaković, a sa klupe ih je predvodio Josip Pandža.

Sljedeće godine naši kadeti su igrali na Svjetskom prvenstvu na kojem su izgubili u osmini finala od Australije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije