Slavlje u Armeniji: Musa i Zmajevi stigli do kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

E. H.
Slavlje u Armeniji: Musa i Zmajevi stigli do kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
Sjajnu utakmicu odigrali košarkaši Bosne i Hercegovine u posljednjem susretu pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, u kojem su uspjeli savladati košarkaše Armenije i obezbijediti plasman u kvalifikacije.

Iako su igrali bez selektora Duška Vujoševića, koji je zbog ozbiljnih zdravstvenih problema hitno prebačen u bolnicu i prvotimca Alexa Renfroa, koji je suspendovan, mladi Zmajevi stigli su do historijske pobjede.

Na samom startu utakmice, jakim pritiskom na reprezentativce Armenije, Zmajevi su uspjeli doći do nekoliko sjajnih poena i već nakon četiri minute prve četvrtine vodili su rezultatom 4:10. Ipak, uskoro je uslijedio povratak domaće selekcije, koja nakon nekoliko izgubljenih lopti BiH uspijeva doći na samo jedan poen zaostatka. Nakon toga gledali smo poprilično ujednačenu igru na obje strane, što je na kraju prvog perioda i donijelo rezultat od 25:24 za domaći tim.

Drugi period BiH je otvorila trojkom Atića, koja je nagovijestila nešto bolju igru bh. košarkaša. U fazi napada Zmajevi su se mnogo bolje kretali, zbog čega su Armenci morali praviti dosta prekršaja i vrlo rano su ušli u bonus. No, i pored toga domaći košarkaši u prvom dijelu druge četvrtine uspijevaju održati vodstvo, nakon čega je uslijedila serija od 0:13 bh. košarkaša za potpuni preokret. Takva igra donosi i vodstvo za BiH na poluvremenu, te se na odmor otišlo pri rezultatu 41:44.

Mnogo uzbuđenja donijela je  treća četvrtina koju su Zmajevi otvorili sjajnim napadačkim ritmom, čime su u samo nekoliko minuta stigli do dvocifrene prednosti pri rezultatu 41:53. Ipak, nakon toga uslijedilo je nekoliko grešaka u odbrani našeg tima što Armencima, uz mnogo ofanzivnih skokova, donosi rezultatski povratak na samo tri poena zaostatka na kraju trećeg perioda, uz rezultat od 62:65.

I posljednji period obilježila su brojna uzbuđenja, u kojima su bh. košarkaši pokazali mnogo strpljenja i dobre igre, koja ih je dovela do konačne pobjede. Odlična odbrana, napadački učinak iznad prosjeka i maestralna igra centara bili su dovoljni da BiH u posljednjem periodu bukvalno razbije domaću reprezentaciju. U pojedinim trenucima prednost se penjala i do 14 poena, što je unijelo nervozu u redove Armenije, čime je već bila zagarantovana pobjeda selekcije BiH. Zanimljivo je i to da u prvih sedam minuta Armenci nisu uspjeli postići niti jedan poen.

Sve to u konačnici dovelo je do pobjede reprezentativaca BiH od 66:83 , čime su bh. košarkaši ostvarili historijski plasman u kvalifikacije.

Najbolji pojedinac u redovima bh. reprezentacije bio je, očekivano, Džanan Musa s 21 poenom uz pet skokova, jednu asistenciju i dvije ukradene lopte, a podršku su mu pružili još i Atić, Tomić i Vrabac koji su imali dvocifreni učinak tokom utakmice.

S druge strane, kao i u prvom duelu BiH i Armenije, najbolji je bio Boatright sa 22 poena, kojima je stalno pravio probleme našoj odbrani.

Ovom pobjedom BiH je stigla do historijskog uspjeha, osvojivši drugo mjesto u pretkvalifikacionoj grupi A, što naše košarkaše, zajedno sa reprezentacijom Švedske, vodi u kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije