Retrospektiva NBA igrača iz Bosne i Hercegovine: Od Ratka Varde do Jusufa Nurkića

1
N. Žunić
Retrospektiva NBA igrača iz Bosne i Hercegovine: Od Ratka Varde do Jusufa Nurkića
Foto: Kolaž / Mirza Teletović, Džanan Musa, Jusuf Nurkić

NBA je daleko najbolja košarkaška liga na svijetu i san svakog profesionalnog košarkaša, a ispunilo ga je i sedam igrača iz Bosne i Hercegovine. 

Iako se radi o ligi kojom dominiraju američki igrači, NBA je postala poprilično internacionalna u posljednje vrijeme. 

Na početku ove sezone, čak 120 igrača na aktivnim rosterima dolazilo je iz zemalja izvan SAD-a. Naravno, prednjači Kanada, ali osim susjeda SAD-a, još 39 zemalja ima svog predstavnika u ovoj ligi. 

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

Među tih 39 našla se i Bosna i Hercegovina. Mi trenutno u ligi imamo dva predstavnika

Međutim, priča BiH i NBA nije počela nedavno. Prvi igrač koji je ikada stao na NBA parket iz naše zemlje, to je uradio još u sezoni 1999-2000

Riječ je o malo poznatom Aleksandru Radojeviću. On je čak biran na NBA draftu 1999. godine, i to s 12. izborom

Radojević ipak nije uradio mnogo u NBA ligi. Ukupno je odigrao 15 mečeva. Tri je odigrao u Toronto Raptorsima u sezoni 1999-2000, a 12 utakmica je odigrao u Utah Jazzu u sezoni 2004-05. 

U prosjeku je imao 1,7 poen i 2,4 skoka, ali ostaje upamćen kao prvi bosanskohercegovački igrač u NBA ligi. Za našu reprezentaciju nastupao je na Eurobasketu 2005. godine. 

Aleksandar Radojević
FOTO: Twitter: Aleksandar Radojević

Nakon njega dolazi Ratko Varda. On je u NBA ligi proveo jednu sezonu tokom koje ima samo jednu odigranu utakmicu. 

Dobio je šansu u Detroit Pistonsima 12. februara 2005. godine, a postigao je pet poena i upisao jedan skok. Varda je poznat i po tome što je igrao za veliki broj timova u svojoj karijeri, uključujući i Real Madrid. 

BiH je predstavljao tokom dva kvalifikaciona ciklusa, za Eurobaskete 2009. i 2011. godine. Karijeru je završio 2017. godine. 

Ratko Varda
FOTO: Facebook: Ratko Varda

Puno više šanse i od Radojevića i od Varde je dobio JR Bremer. Ovaj naturalizovani bh. košarkaš odigrao je dvije sezone za tri različita tima u NBA ligi. 

Prvu sezonu je proveo u Boston Celticsima, gdje je dobio priliku u 63 utakmice. U prosjeku je imao 8,3 poena, 2,6 asistencija i 2,3 skoka

Uslijedio je odlazak u Cleveland Cavalierse gdje se zadržao 31 utakmicu, te Golden State Warriorse gdje je upisao pet nastupa. Napušta NBA ligu 2004. godine. 

Bremer je puno veću karijeru napravio u Europi, a za našu košarašku selekciju je bio bitan član jako dugo. Kao i Varda, karijeru završava 2017. godine. 

JR Bremer
FOTO: Screenshot: JR Bremer

Nakon odlaska Bremera, ne računajući kratki izlet Radojevića u Jazzu, nastupa pauza do 2012. godine, kada dolazi Mirza Teletović

Teletović je dominirao španskom ligom s tadašnjom Cajom Laboral (danas Saski Baskonia) i vrijeme je bilo za put u SAD. Iako nije biran na draftu, to nije spriječilo Brooklyn Netse da mu daju trogodišnji ugovor

Bivši igrač Slobode i Oostendea napušta Baskoniu, gdje je bio najbolji igrač, i dolazi u Netse gdje priliku dobija na kapaljku. Prvu sezonu završava s 53 odigrane utakmice, ali ispod deset minuta po meču. 

Sljedeće dvije sezone, Teletović se etablira kao fantastičan igrač s klupe. Imao je nekih nevjerovatnih utakmica, kao 34 poena u "lice" velikom Dirku Nowitzkom, te poznatu alterkaciju s LeBronom Jamesom

Međutim, nije bio zadovoljan minutama u Netsima. Odlučuje se na jednogodišnji ugovor s Phoenix Sunsima, i to je pun pogodak. Teletović je bio prvi igrač s klupe za Sunse, te je po meču ubacivao 12 poena

Mirza Teletović
Facebook: Mirza Teletović

Trebaju se svakako izdvojiti njegove utakmice protiv Chicago Bullsa i Minnesota Timberwolvesa, kada je njegovim poenima odlučen pobjednik

Nakon ovakve sezone, Teletović dobija trogodišnji ugovor za Milwaukee Buckse. Po ugovoru je trebao, za tri godine, zaraditi oko 31,5 miliona dolara (56 miliona KM)

Nažalost po našeg asa, loše igre u prvoj sezoni te plućna embolija obilježile su njegov boravak u Milwaukeeju. Na kraju je odigrao 80 utakmica u dvije sezone za ovaj tim, te je otišao u košarašku penziju 2018. godine, kako mu se ne bi pogoršalo zdravstveno stanje. 

U NBA karijeri Teletović je imao prosjeke od 8,1 poen, 3,2 skoka i 0,8 asistencija

Džanan Musa je danas možda i najbolji igrač Real Madrida, ali je prije španskog giganta proveo dvije sezone u Brooklyn Netsima. 

Njega je ova franšiza birala kao 29. izbora na draftu 2018. godine, te se on odmah odlučio preći 'preko bare'. 

Nažalost po njegove minute i priliku da zaigra, Netsi su sastavili šampionski tim dovođenjem Kyrie Irvinga i Kevina Duranta, pa je Musa uspio odigrati samo devet utakmica u prvoj sezoni. 

Džanan Musa
Foto: EPA-EFE: Džanan Musa

U drugoj je dobio priliku na 40 mečeva, ali nije imao previše uspjeha. 2020. godine se vraća u Europu, gdje danas apsolutno dominira. 

Ukupno je za 49 mečeva u NBA ligi uspio postići 4,3 poena po meču, uz 1,9 skok i 0,9 asistencija

To su svi bivši bosanskohercegovački igrači u NBA ligi, ali kakva je situacija danas? U ovoj ligi danas igraju Luka Garza i Jusuf Nurkić

Garza još uvijek nije debitovao za našu reprezentaciju, ali se to očekuje ubrzo. On je u NBA ligu ušao nakon fantastičnih partija tokom četiri godine na univerzitetu Iowa. 

Nakon što nije biran na draftu 2021. godine, dobija ugovor u Detroit Pistonsima. Većinom je igrao za njihov tim u razvojnoj ligi, a za prvi tim je dobio priliku u 32 navrata

Luka Garza
Foto: Twitter/NBA Retweet: Luka Garza

Danas je u Minnesota Timberwolvesima, mada je i tu većinom u razvojnoj ligi. Ipak, ove sezone je uspio odigrati 28 utakmica, a impresivno je da je u manje minuta na parketu uspio da popravi svoje brojeve. 

Garza je zasad na 60 odigranih utakmica imao prosjeke od 6,5 poena, 2,3 skoka i 0,6 asistencija. Svakako se još više od njega očekuje kako bude skupljao NBA iskustvo. 

Tu dolazimo do vjerovatno najuspješnije bosanskohercegovačke priče u NBA ligi - Jusuf Nurkić. 

Nurkić je u NBA došao 2014. godine, kada su ga Chicago Bullsi uzeli s 19. izborom na draftu. Oni ga odmah razmijenjuju u Denver Nuggetse, gdje je Nurkić bezuspješno pokušao da se izbori za veliku ulogu. 

Ukupno je proveo dvije i pol sezone u Denveru, ali vidjelo se da ta veza nije išla. Kasniji dolazak Nikole Jokića i odluka Nuggetsa da će oko njega graditi tim značila je da Nurkić, zbog svoje karijere, treba ići dalje. 

Razmijenjen je u Portland Trail Blazerse, gdje je i danas. Nurkić je drugi najpopularniji igrač Blazersa, odmah iza legende ove franšize Damiana Lillarda

Jusuf Nurkić
Foto: EPA-EFE: Jusuf Nurkić

Odmah je 'legao' i timu i navijačima, te se vidjelo kako je ovaj tim bio najbolja moguća destinacija za našeg centra. U Portlandu je već šest i pol sezona, a da nije bilo povreda, Nurkić je možda mogao i više napraviti. 

Na ljeto je s ovom franšizom potpisao novi ugovor, a njime će za četiri godine zaraditi vrtoglavih 70 miliona dolara (125 miliona KM). Iako je bilo razgovora da će napustiti tim, Nurkić ipak ostaje lojalan svom Portlandu. 

Nurkić je u karijeri u prosjeku na brojkama od 12,3 poena, 9,1 skok, te 2,9 asistencija.  

Bosna i Hercegovina možda nije gigant europske košarke, ali činjenica da imamo dva aktivna NBA igrača puno govori o količini talenta koji se 'krije' među sportašima iz naše zemlje.

Nije lako doći do NBA ugovora ni na jednu utakmicu, a kamoli na veliki broj sezona, kao što su to uradili Nurkić i Teletović, a vjerujemo da će to uraditi i Garza. 

Svakako se nadamo da će ova lista vremenom samo rasti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije