Rađa, Đorđević, Avdić, opet zajedno: Glupani smo što se nismo ranije našli

Radiosarajevo.ba
Rađa, Đorđević, Avdić, opet zajedno: Glupani smo što se nismo ranije našli
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu večeras je izvedena premijera filma 250 stepenika, koji je posvećen juniorskoj košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije koja je 1987. godine osvojila Svjetsko prvenstvo u Bormiju.

Na premijeri filma večeras su se pojavili Aleksandar Đorđević, Dino Rađa, Svetislav Pešić, Samir Avdić, Nebojša Ilić... Nije bilo Vlade Divca, Tonija Kukoća, Luke Pavičevića i Radenka Dobraša, pa su prisutni tako mogli vidjeti samo osam osvajača zlata iz 1987. godine.

"Ovo je jedan od najboljih filmova koje sam gledao, ali ja nisam dovoljno objektivan. Ja sam iz Pirota, mi volimo da dobijamo poklone. Ovi igrači su najorginalniji koje sam trenirao u karijeri", rekao je Pešić nakon premijere filma.

Film govori o stvaranju jedne šampionske generacije, a o velikom uspjehu govorili su košarkaši koji su do tog zlata došli, kao i selektor Pešić sa saradnicima.

Reprezentaciju koja je osvojila zlato u Bormiju činili su: Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Toni Kukoč, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Aleksandar Đorđević, Samir Avdić, Vlade Divac, Radenko Dobraš, Dino Rađa i Slaviša Koprivica.

Najbolji mladi košarkaši Jugoslavije spremali su se na sarajevskoj planini Igman, a najteži dio priprema bio je trčanje uz stepenice. Pored skakaonice na Malom polju nalazilo se 250 stepenika i upravo je po tome film i dobio ime.

"Kod nas u Dalmaciji kažu da su emocije za****na stvar. Od svih kaseta koje smo gledali najizlizanija je bila ona na kojoj je bio jedan igrani film iz Švedske. Velika mi je čast što znam ove momke, od svih sam naučio ponešto, od Karija mnogo. Cijeli dan smo zajedno i stvarno smo glupani što se ranije nismo našli", rekao je Rađa nakon premijere filma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije