Novi prijedlog FIBA-e: Hoćemo li gledati najbolje u kvalifikacijama za SP

Radiosarajevo.ba
Novi prijedlog FIBA-e: Hoćemo li gledati najbolje u kvalifikacijama za SP
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine igrati u Kini.

Izabranici Duška Vujoševića bit će u grupi s reprezentacijama Belgije, Francuske i Rusije. Naša reprezentacija prvu utakmicu igrat će 24. novembra protiv reprezentacije Rusije na domaćem parketu, dok je druga na rasporedu tri dana kasnije u Francuskoj.

Kalendarski utakmice kvalifikacija poklapaju se s utakmicama najjače lige na svijetu (NBA) i košarkaša koji igraju "preko Bare" sasvim sigurno neće biti u reprezentacijama.

Upitan je i nastup košarkaša koji igraju u Euroligi s obzirom na to da se kalendar poklapa i s takmičenjem u najjačoj europskoj ligi. Po novom FIBA-inom prijedlogu utakmice Eurolige bi se igrale u utorak 21. novembra, a već sutra bi košarkaši putovali u reprezentacije. Dan kasnije je trening, a već narednog dana prve utakmice kvalifikacija.

Ista je situacija i sa februarskim kvalifikacijskim terminom i pomalo je nelogično da se utakmice igraju nakon samo jednog zajedničkog treninga. U još težoj situaciji su košarkaši južnoameričkih reprezentacija. Teško je i zamisliti kako će za svoje reprezentacije ukoliko se ovaj raspored usvoji igrati, recimo Facundo Campazzo (Argentina) ili Marcelinho Huertas (Brazil).

Datumi_euroliga_Screen.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije