Prva pokrivena košarkašica: Bosanka Kaljo pokrenula veliku kampanju

Anadolija
Prva pokrivena košarkašica: Bosanka Kaljo pokrenula veliku kampanju
AA / Indira Kaljo
Merve Sapci, prva pokrivena košarkašica s licencom u Turskoj, izjavila je da joj je najveća želja da vidi pokrivene sportistkinje u svim sportskim disciplinama.

Govorila je o svome životnom putu ali i preprekama s kojima se suočavala u košarci, dodajući da ovaj sport za nju predstavlja veliku strast za koju je posebno vezana.

"Nakon što sam se pokrila suočila sam se zaista s mnogim preprekama. Tada nisam razmišljala ni o čemu drugom osim o treninzima", kazala je ova košarkašica.

Dodala je da je vidjela reklamu, u kojoj se pojavljuje pokrivena košarkašica iz Bosne i Hercegovine Indira Kaljo koja je za nju, kako je rekla, bila posebna motivacija.

"Bosanskohercegovačka košarkašica Indira Kaljo je pokrenula veliku kampanju kako bi i pokrivene djevojke mogle da učestvuju u svim sportovima. Ja sam u kampanji zauzela mjesto u ime Turske. U kampanji pod naslovom 'Sloboda pokrivenim košarkašicama' prikupljeno je preko 100.000 potpisa", rekla je Sapci.

Istaknula je kako je tokom kampanje dobila podršku mnogih sportista, dodajući kako je važno nastupiti na institucionalnom nivou da bi se svaki problem riješio.

"U okviru kampanje smo posjetili i naše parlamentarce. Pokrenuli smo inicijativu pod okriljem Košarkaškog saveza Turske (TBF). Kao rezultat kampanje prikupljanja potpisa, prije dvije godine smo od FIBA-e dobili 'privremenu dozvolu igranja'", ispričala je Sapci, dodajući da je nakon toga i Košarkaški savez Turske odobrio igranje pokrivenim košarkašicama.

Napomenula je da je tako i sama 5. septembra 2016. godine ušla u historiju kao prva pokrivena košarkašica s licencom u Turskoj.

Sapci je ove sezone nastupala za ekipu Kucukcekmece u Regionalnoj ligi za košarkašice.

Ispričala je kako je prvi pravi ispit imala u meču protiv slavne ekipe Fenerbahče Gelisim.

"Prije samog meča, i ja i trener smo bili pomalo zabrinuti. Mislila sam da mi se opet može ispriječiti neka prepreka. Nakon što je sudija dao znak da meč počne bilo mi je mnogo lakše. I kada nisam nosila maramu, a i nakon što sam je počela nositi, uvijek mi je cilj bio da ubacim loptu kroz obruč", naglasila je ova košarkašica.

Na kraju je izrazila zahvalnost i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zato što je, kako je kazala, doprinio da se ukinu mnoge zabrane kako bi i pokrivene sportašice mogle da učestvuju u takmičenjima.

"Omogućeno nam je da istovremeno živimo i našu vjeru kao i naše snove. Vjera ni u kojem slučaju ne bi trebala da bude prepreka da se neko bavi sportom. Potrebno je poštovati svačija vjerska osjećanja. Između ostalog, i moto najviše sportske organizacije je 'Respect'". Poštovanje je bitnije od svega", ispričala je ova košarkašica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije