FIBA dozvolila igračima i igračicama da nose pokrivalo za glavu

Anadolija
FIBA dozvolila igračima i igračicama da nose pokrivalo za glavu
AA / Indira Kaljo
Novo pravilo koje je u četvrtak odobreno na prvom srednjoročnom Kongresu Svjetske košarkaške federacije (FIBA) dozvoljava igračima i igračicama da na košarkaškim utakmicama nose pokrivala za glavu.

Kongres, koji se održava u Hong Kongu i u čijem radu učestvuju predstavnici 139 nacionalnih federacija, odobrio je odluku koju je donio Centralni odbor FIBA-e. Saopćeno je da novo pravilo stupa na snagu od 1. oktobra 2017. godine.

To znači da će od tog datuma svi košarkaši i košarkašice, pod određenim uvjetima, moći nositi pokrivala za glavu, kao što su hidžab, turban i jarmulka.

“Novo pravilo dolazi kao rezultat činjenice da tradicionalno oblačenje u nekim zemljama, koje podrazumijeva prekrivanje glave ili dijelova tijela, do sada nije bilo kompatibilno s prethodnim pravilom FIBA-e o pokrivalima za glavu“, saopćeno je iz svjetske kuće košarke.

Zabrana nošenja pokrivala za glavu ili za dijelove tijela donesena je prije 20 godina zbog sigurnosnih razloga. Novo pravilo podrazumijeva i određene uvjete pod kojima se pokrivala mogu koristiti. To je da moraju biti crna, bijela ili iste boje kao timski dresovi, da ne pokriva bilo koji dio lica u potpunosti ili djelomično i da nema elemenata za otvaranje ili zatvaranje oko lica ili vrata, da nije opasno za igrača koji ga nosi ili za druge igrače na parketu, da je iste boje za sve igrače u timu i da pokrivala nemaju nikakve istaknute dijelove na svojoj površini.

FIBA je proces revizije pravila vezanog za pokrivala za glavu i tijelo pokrenula 2014. godine. U periodu od dvije godine bilo je dozvoljeno testiranje u određenim nacionalnim takmičenjima. U januaru ove godine Centralni odbor je dobio izvještaj, nakon čega je odlučeno da se dozvoli promjena pravila.

Podsjećamo, Indira Kaljo, profesionalna košarkašica, svjetskoj, ali i bosanskoj javnosti postala je poznata nakon što je pokrenula inicijativu na osnovu koje je Glavni odbor Svjetske košarkaške federacije (FIBA) dozvolio igračicama i igračima da nastupaju noseći turbane i hidžabe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije