Preminuo bivši reprezentativac Francuske: Pretrpio srčani udar, bivši saigrači shrvani

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo bivši reprezentativac Francuske: Pretrpio srčani udar, bivši saigrači shrvani
Foto: Basket News / Ludovic Vaty

Bivši međunarodni košarkaš Ludovic Vaty, koji je morao prekinuti svoju karijeru 2013. godine zbog bolesti krvnih sudova, preminuo je, objavila je Francuska košarkaška federacija u petak.

"S dubokom tugom igrači francuskog tima i njegov stručni tim saznali su za smrt Ludovica Vatya u četvrtak, u dobi od 34 godine", navodi se u saopštenju saveza.

Visoki igrač s devet odabranih nastupa za reprezentaciju Francuske bio je stavljen u komu nakon srčanog udara koji se dogodio u utorak tokom treninga sa svojim amaterskim klubom TOAC Toulouse (N2, četvrta liga).

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

"Kao i svi ostali u francuskoj ekipi, bio sam posebno šokiran kad sam saznao ovu strašnu vijest. Ludovic je, zajedno s Nicolasom Batumom, bio ključni igrač unutar generacije 88-89 koja je obilježila historiju francuske košarke", izjavio je predsjednik federacije Jean-Pierre Siutat.

Bivši igrač Gravelinesa, Ludovic Vaty bio je zaustavljen u punom usponu, prisiljen prekinuti svoju karijeru kao visokokvalitetni košarkaš u dobi od 24 godine zbog problema sa srcem. Prethodno je imao devet nastupa za francusku reprezentaciju 2012. godine i tada je izlazio iz svoje najuspješnije sezone s BCM-om (prosječno 11 poena i 6.3 skokova). Gvadelupanin, također prošao kroz Pau-Orthez i Orléans, proglašen je najboljim igračem Leaders Cupa u februaru 2013. godine.

Njegov srčani udar pogodio je nacionalnu selekciju Francuske, koja se takmiči na Svjetskom prvenstvu u Jakarti, a posebno kapetana Nicolasa Batuma, koji je rođen iste godine (1988.) i koji je igrao s njim u francuskim mladim timovima, posebno osvojivši bronzanu medalju tijekom Svjetskog prvenstva za igrače do 19 godina 2007. godine.

"Bilo je vrlo komplicirano igrati. Nisam bio mentalno spreman, nisam bio 100% koncentriran. Razmišljate o njegovoj majci, njegovoj djeci. Prošli smo kroz toliko toga. Ludovic je brat, naša stijena, naš središnji igrač s zlatnim rukama. Da nije imao taj problem, trebao bi imati sjajnu karijeru", izjavio je Batum nakon pobjede protiv Irana (82-55), piše portal Eurohoops.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije