Preminula košarkaška legenda koji je bio omiljen u cijeloj bivšoj Jugoslaviji

0
Radiosarajevo.ba
Preminula košarkaška legenda koji je bio omiljen u cijeloj bivšoj Jugoslaviji
Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida / Petar Skansi

U 78. godini života umro je Petar Skansi, košarkaška legenda Jugoplastike, jedan od utemeljitelja, tvoraca velike splitske košarkaške priče, najprije kao igrač, potom i kao trener, a pamtit će se i da je vodio reprezentaciju Hrvatske kao selektor na Olimpijskim igrama u Barceloni kad je osvojena srebrena medalja u finalu protiv američkog Dream Teama 1992. godine.

Skansi je rođen u Sumartinu na Braču 23. novembra 1943. godine, izrastao je do impozantnih 206 centimetara i to ga je iz vaterpola usmjerilo u košarku. U njoj se brzo nametnuo, postao uz Ratu Tvrdića i Damira Šolmana vođa prve šampionske generacije Jugoplastike, koja je 1971. godine osvojila prvu titulu prvaka Jugoslavije.

Ta će ekipa godinu dana kasnije umalo postati europski prvak, poražena je u finalu u Tel Avivu od talijanskog Ignisa s jednim košem razlike uz nedosuđeni prekršaj na Šolmanu na isteku utakmice. S reprezentacijom Jugoslavije postao je svjetski prvak 1970. godine u Ljubljani, bila je to ekipa koja je uz vrhunskog lidera Krešimira Ćosića popularizirala košarku u bivšoj državi do neslućenih granica, piše Jutarnji

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

Skansi je kao igrač napravio izlet na jednu godinu u Italiju (Pesaro), potom se vratio na Gripe 1973. godine u statusu igrača i trenera sljedeće tri godine. Sljedeće dvije je bio samo trener i 1977. godine je potpisao nevjerojatan uspjeh, trostruku krunu s Jugoplastikom (prvenstvo, kup i Kup Radivoja Koraća). Da, ta je generacija prethodila onoj koja će stići deset godina kasnije na čijem su čelu bili Toni Kukoč i Dino Rađa.

Iako ga je trenerski put kasnije usmjerio u Italiju, a život u Ljubljanu, Skansi je uvijek ostao vezan za svoj Split. U Italiji je najveći uspjeh ostvario s Benettonom kad je tamo stigao Kukoč. Osvojili su talijansko prvenstvo 1992. godine i godinu kasnije bili u finalu Kupa prvaka, poraženi od Limogesa, čiji je trener bio Božidar Maljković. Da je sudbinski vezan za svoj Split, Skansi je potvrdio kad se 2003. godine još jednom vratio na Gripe i sa Splitom osvojio prvi i jedini naslov prvaka Hrvatske. Bila je to ekipa u kojoj je posljednji košarkaški ples otplesao Rađa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije