Predstavljamo grupu A: Španija bez konkurencije

0
A. L.
Predstavljamo grupu A: Španija bez konkurencije
Foto: FIBA / Košarkaška reprezentacija Španije

Košarkaška reprezentacija Španije jedini je ozbiljan tim u grupi A Eurobasketa, kada govorimo o najvećim dometima.

Nakon što smo predstavili grupe u kojima su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, došao je red da predstavimo i onu u kojoj je još jedan bh. susjed, Crna Gora.

Španija

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Španija je najdominantnija ekipa grupe A i sve osim prve pozicije za Crvenu furiju bilo bi iznenađenje.

Bećiragić: Ključ pobjede je bila odbrana, ako budemo fokusirani bit ćemo veoma opasni

Bećiragić: Ključ pobjede je bila odbrana, ako budemo fokusirani bit ćemo veoma opasni

To pokazuje i prvi meč Španije i Bugarske koji su Španci dobili 114:87.

Za razliku od nekih ranijih turnira Španija igra bez svjetskih superzvijezda kakve su nekada bili Pau i Marc Gasol, Ricky Rubio ili Serge Ibaka.

Imaju Španci i sada tri NBA igrača (Willy i Juancho Hernangomez i Usman Garuba), ali ne igra niti jedan od njih ozbiljnije role u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Najveći kvalitet španske selekcije je timska igra. Ni jedan igrač ne "odudara", ali ima ih barem sedmorica koji svakoj reprezentaciji mogu ubaciti 15 i "kusur" poena. Osim pomenute trojke iz NBA lige, najopasniji su veteran Rudy Fernandez, kao i iskusni Lorenzo Brown.

Španci, za razliku od prethodnih 15-ak i više godina, nisu među glavnim favoritima za zlato, ali nikako ih ne treba otpisati i radi se o selekciji koju možemo nazvati favoritom iz sjene.

Turska

Turci imaju niz vrlo ozbiljnih košarkaških klubova, u prvom redu Fenerbahče i Efes, ali kada je u pitanju nacionalna selekcija uspjesi su rijetki.

U reprezentaciji igraju mahom igrači iz domaćeg prvenstva i NBA lige, ali nije to selekcija od koje će bilo ko strepiti, posebno ne jači timovi.

Najveće zvijezde su Shane Larkin, Cedi Osman i Furkan Korkmaz, a osim njih imaju još nekoliko dobro poznatih imena ljubiteljima evropske košarke - Melih Mahmutoglu, Sertac Sanli, Bzgrahan Tuncer...

Turci su upisali pobjedu u prvom kolu protiv Crne Gore 72:68. U tom meču uopće nisu djelovali impresivno i bili su pred porazom do posljednjih sekundi.

Njihove mane su otkrile i selekcije Latvije i Srbije koje su ih krajem augusta lako pobjeđivale u kvalifikacijama za Mundobasket. Porzingis im je ubacio 22, a Jokić 24 poena.

Crna Gora

Crnogorci na Eurobasket dolaze u respektabilnom sastavu, ali bez najveće zvijezde Nikole Vučevića. All Star igrač NBA lige ranije je saopćio selektoru da ovo ljeto želi provesti s porodicom.

Najveća zvijezda tima u Njemačkoj će biti košarkaš Valencije Bojan Dubljević, a opasan je i Marko Simonović iz Chicago Bullsa. Pažnju treba obratiti i na Kendricka Perryja iz Malage, kao i na nekoliko igrača iz domaće Budućnosti.

Crna Gora je tim koji ima ambiciju proći u drugi krug, a šanse za to su smanjene nakon uvodnog poraza od Turske.

Gruzija

Gruzija je jedan od domaćina u grupnoj fazi i uživat će veliku podršku s tribina u Tbilisiju. Uz dva NBA igrača Sandra Mamukelashvillija i Gogu Bitatzea i zvijezdu ACB lige Giorgija Shermadinija, Gruzijci mogu napasti drugi krug, posebno jer grupa nije toliko teška.

Prva izjava Jusufa Nurkića: 'Nikoga se ne bojimo. Želimo usrećiti narod Bosne i Hercegovine'

Prva izjava Jusufa Nurkića: 'Nikoga se ne bojimo. Želimo usrećiti narod Bosne i Hercegovine'

Belgija

Belgijanci nikada nisu važili za košarkašku velesilu, a ništa drugačije nije ni u 2022. godini.

Tim im čine većinom košarkaši iz domaće lige ili Francuske. I oni će napasti drugi krug, a s obzirom da su im rivali po mjeri, imaju se čemu nadati.

Bugarska

Vjerovatno jedna od najslabijih reprezentacija na prvenstvu, a najslabija u grupi A.

U posljednjih 12 susreta, Bugari imaju čak devet poraza, a čak 114 primljenih poena od Španije u 1. kolu sigurno ne ulijevaju samopouzdanje.

Ubjedljivo najveća zvijezda reprezentacije je Alexander Vezenkov iz Olympiakosa.

Sve mečevi Bosne i Hercegovine

Raspored utakmica reprezentacije BiH

1.9. u 14:30
Bosna i Hercegovina - Mađarska (95:85)

3.9. u 14:30
Njemačka - Bosna i Hercegovina

4.9. u 17:45
Slovenija - Bosna i Hercegovina

6.9. u 14:30
Bosna i Hercegovina - Francuska

7.9. u 14:30
Litvanija - Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije