Predstavljamo grupe C i D: Hrvatska sanja medalju, Srbiju zanima samo zlato

0
S.G.
Predstavljamo grupe C i D: Hrvatska sanja medalju, Srbiju zanima samo zlato
Foto: Canva / Jokić, Antetokounmpo i Bogdanović

Današnjom utakmicom između Španije i Bugarske (114:87) zvanično je počelo još jedno izdanje Eurobasketa, a njegova kulminacija, odnosno finale igra se 18. ovog mjeseca.

Ko će u njemu biti veliko je pitanje budući da turnir igra nekoliko super-moćnih ekipa. Na ovom za razliku od nekih drugih velikih takmičenja, igrat će veliki broj NBA igrača, pa se te ekipe s razlogom nadaju najvišem plasmanu na ovom turniru.

Već ranije smo analizirali grupu A, kao i onu u kojoj nastupa reprezentacija Bosne i Hercegovine (na startu dobili Mađarsku 95:85), a sada su na red došle grupe C i D.

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Grupa C

Grčka

Jedan od pretedenata za najsjajnije odličje svakako da je selekcija Grčke. Tim koji predvodi fantastični košarkaš Milwaukee Bucksa Giannis Antetokounmpo uz neke provjerene Euroligaške igrače svakako da se ima pravo nadati najboljem.

Giannis Antetokounmpo
Foto: EPA: Giannis Antetokounmpo

Heleni itekako znaju šta je medalja na velikim takmičenjima, a do sada su na Evropskim prvenstvima osvajali su dva zlata, dvije bronze i jedno srebro.

Hrvatska

Tim koji sa klupe predvodi rođeni Tuzlak Damir Mulaomerović uz tri NBA igrača (Bogdanović, Šarić, Zubac) svakako da nije tim za podcijeniti i drugi krug je minimum minimuma koji bi ova ekipa mogla da ispuni.

Bojan Bogdanović je već godinama vođa Kockastih, Mario Hezonja i on lako stvaraju sebi pozicije za šut, a biće interesantno vidjeti ulogu i igru Darija Šarića na velikom takmičenju, nakon velikih problema sa povredom. U reketu je Ivica Zubac glavni, ali i jedini pravi centar, pa će u minutima bez njega Hrvatska igrati sa nižim petorkama.

Zmajevi, do pobjede! Košarkaši BiH danas počinju svoj put na Eurobasketu

Zmajevi, do pobjede! Košarkaši BiH danas počinju svoj put na Eurobasketu

Italija

Italija je ostala bez Danila Gallinarija zbog povrede, ali to im nije prvi put. Uostalom, Galo nije igrao ni kada su Azzurri pobijedili Srbiju u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a ni u nedavnoj prijateljskoj utakmici kada je Italija umalo savladala Orlove.

Za razliku od vremena Bellinelija, nešto ranije i Bargnani, u igri Italije je više sistema i manje improvizacije. U odnosu na Eurobasket od prije pet godina, samo su trojica istih košarkaša – Nicolo Melli, Luigi Datome i Pol Billiga.

Estonija

Estonija nastupa na Eurobasketu po drugi put u prethodnih dvadeset godina, a 2015. su došli i do jedne pobjedeje, baš nad Ukrajinom sa kojom su i sada u grupi.

Mlad su i poletan tim, jedan od najmlađih na šampionatu, ali imaju i iskusne igrače poput Stena Soka i kapitena Martina Dorbeka. Tu su i Ker Krisa, koji nastupa za Arizonu, kao i Kristijan Kulame, novi član Lijetkabelisa koji nije imao veliku minutažu u Španiji.

Zvezdan i Vladimir su Beograđani, a u Kelnu će navijati za BiH: "Naprijed Bosno!"

Zvezdan i Vladimir su Beograđani, a u Kelnu će navijati za BiH: "Naprijed Bosno!"

Ukrajina

Nakon što nisu uspjeli da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, Ukrajinci su za selektora doveli Ajnarsa Bagackisa, koji ima trenersko iskustvo u toj zemlji.

Osnovna napadačka oružja Ukrajinaca biće dvojica NBA igrača – Sviatoslav Mykhailiuk, koji igra na pozicijama beka i krila i koji se neće libiti da šutira. Na centarskoj poziciji je Alex Len, nekada peti pik sa drafta koji je sada u Sacramento Kingsima gdje igra sasvim pristojnu košarku.

Velika Britanija

Konačno, tu je i Velika Britanija sa kontinuitetom vrijednim poštovanja, s obzirom na to da je košarka sve samo ne popularna na Ostrvu – učestvovali su na pet od posljednjih šest Eurobasketa.

Tu su nekoliko košarka koji su imali ili imaju solidne karijere na evropskom nivou, doduše ne najvišem. Neke od ključnih utakmica u kvalifikacijama briljantno je odigrao LuCk Nelson – igra na pozicijama jedan i dva, igrao je u Španiji, Njemačkoj i Francuskoj, a sada se vratio kući, u London Lionse.

Tu je i vremešni Dan Clark, simbol nacionalnog tima koji će uskoro oboriti rekord po broju nastupa – ima 33 godine, sada će igrati za Manchester, dugo je bio koristan u ACB ligi, a nekada je nosio i dres ekipe MZT Skopje.

Vlada FBiH dala saglasnost: JP Elektroprivreda BiH na adresu KSBiH uplaćuje 117.000 KM

Vlada FBiH dala saglasnost: JP Elektroprivreda BiH na adresu KSBiH uplaćuje 117.000 KM

Grupa D

Što se tiče posljednje grupe D, stiče se utisak da je ona, barem po imenima, daleko najlakša na prvenstvu.

Srbija

Šta reći o našim istočnim komšijama osim toga da ih ništa manje od zlata jednostavno ne interesuje. Konačno su "privoljeli" Nikolu Jokića da obuče dres sa najdražim grbom.

Osim MVP regularnog dijela NBA lige Srbijanci u svojim redovima imaju i najkorisnijeg igrača Eurolige Vasilija Micića, a osim njega tu su i sjajni Nedović, Kalinić i Gudurić.

Širina na klupi svakako da je najveći adut Orlova kojima bi se u prvom krugu trebali "prošetati".

Nikola Jokić
Foto: EPA: Nikola Jokić

Češka Republika

Ako iko može poremetiti planove tima Svetislava Pešića onda je to svakako vrlo jaka ekipa Češke.

Jan Vesely je bez premca prva zvijezda tima i figura oko koje će se sve odigravati. Međutim, pravo je pitanje ima li saigrača dostojnog da mu pomogne u fazi napada.

Izrael

Na papiru Izrael ima solidan tim, ali daleko od toga da su imali dobru uvertiru za Evrobasket – u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo izgubili su od Finske u gostima 79:73, da bi potom doživeli debakl kod kuće u duelu sa Švedskom (95:83).

Glavna snaga Izraela leži u vanjskim pozicijama. Madara je dobro poznat publici iz regiona budući da nosi dres beogradskog Partizana, a tu su i neka poznata imena kao Gal Mekel, John Dibartolomeo i Tamir Blat – svi sa iskustvom na najvišem nivou i svi sa solidnim i plejmejkerskim i šuterskim sposobnostima.

Finska

Svako ko kaže "ma ko je Finska u košarci" sasvim sigurno da nije dobro upoznat u igru pod obručima. Ekipa je to koja je nekoliko puta vrlo uvjerljivo na EP-u znala da savlada Zmajeve, nekad i po 30 razlike, a o kakvoj se ozbiljnoj reprezentaciji radi govori i činjenica da su se prije neki dan nakon pobjede nad Estonijom plasirali na SP.

Musa i Nurkić skupa pozirali uoči Europskog prvenstva: "Igrat ćemo za dres BiH, spremni smo"

Musa i Nurkić skupa pozirali uoči Europskog prvenstva: "Igrat ćemo za dres BiH, spremni smo"

Tim predvodi sjajni centar Clevelanda Lauri Markkanen, a tu su i sjajni i prodorni šuteri kao što su Koponen i Salin.

Poljska

Ekipa koju sa klupe predvodi Hrvat Igor Miličić pred sebe nije postavila neke specijalne ciljeve. Ukoliko se domognu drugog kruga napravit će sjajan rezultat, a ukoliko u tome ne uspiju niko im neće zamjeriti.

Igrački jedna od skromnijih ekipa na Eurobasketu će rasterećeno odigrati, a za koliko će to biti dovoljno ostaje da se vidi.

Nizozemska

Igra li Robben, he-he? Takvo ili neko slično pitanje – sa umetanjem poznatijih fudbalera – uglavnom je prvo na tapetu u neformalnoj priči o košarkaškoj reprezentaciji Nizozemske. Tačno je da su Narandžasti Lavovi autsajder u grupi D, ali krilatica "danas svi igraju fudbal" može se primjeniti i za košarku.

Igra im se uglavnom bazira na skok i najjače oružje im je poentiranje u tranziciji – Vorti de Jong, Charlon Kloof i Yannick Francke "žive" za takve situacije.

Lider tima je upravo De Jong, bek koji je cijelu karijeru proveo u domovini i legenda je tamošnje košarke.

Još jedan simbol nacionalnog tima je Surinamac Klof, play koji je pre nekoliko godina nosio dres MZT Skoplja, a trenutno igra za Porto.

Raspored utakmica reprezentacije BiH

1.9. u 14:30
Bosna i Hercegovina - Mađarska

3.9. u 14:30
Njemačka - Bosna i Hercegovina

4.9. u 17:45
Slovenija - Bosna i Hercegovina

6.9. u 14:30
Bosna i Hercegovina - Francuska

7.9. u 14:30
Litvanija - Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije