Povratak NBA lige nakon pandemije obilježile dosad neviđene scene

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Povratak NBA lige nakon pandemije obilježile dosad neviđene scene
Foto: EPA / NBA

Sinoć se nakon skoro pet mjeseci pauze zbog pandemije koronavirusa vratila NBA liga, javlja Anadolu Agency (AA).

Utah Jazz je slavio protiv New Orleans Pelicansa s 106:104, a u gradskom derbiju Lakersi su pobijedili Clipperse rezultatom 103:101.

Podsjetimo, NBA liga je prekinuta 11. marta zbog globalne pandemije koronavirusa.

Ostatak sezone će se igrati u sportskom kompleksu ESPN Wide World u Orlandu.

Valja istaći i to da je sinoć košarka ipak bila u drugom planu iako se dugo očekivao nastavak najjače košarkaške lige na svijetu.

Međutim, kako se pandemija poklopila s velikim protestima u SAD-u poslije ubistva Georgea Floyda, tamnoputog muškarca kojem su policajci prilikom privođenja držali koljeno na vratu sve dok nije preminuo, povratak NBA lige obilježile su dosad neviđene scene.

Igrači su masovno klečali dok se intonirala američka himna, neki su, poput igrača Lakersa, ukrstili pritom ruke. Mnogi su, umjesto prezimena, imali na dresovima poruke o ravnopravnosti, a najčešće korištena bila je Crni životi su bitni. Publike nije bilo, baš zbog koronavirusa, ali je bilo virtuelnih navijača domaće ekipe, a bilo je i radikalnijih vidova poziva na otvaranje očiju.

Tako je zvijezda Utah Jazza, Donovan Mitchell, donio pancir sa sobom, objasnivši da mu je muka od nasilja koji njegovi tamnoputi sunarodnici trpe u SAD-u, kao i straha u kojem žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije